S-a publicat

Decizia privind protectia copiilor in cadrul serviciilor de programe ***

de     HotNews.ro
Luni, 9 august 2004, 0:00


Decizia nr. 249 din 1 iulie 2004 privind protectia copiilor in cadrul serviciilor de programe
In sensul acestei decizii, prin copil se intelege persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nu a dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in conditiile legii.
In programele audiovizuale copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.

Sunt interzise:
- difuzarea de imagini, fotografii, interviuri, declaratii sau orice fel de informatii care ar putea duce la identificarea copiilor in varsta de pana la 14 ani, in situatia in care acestia au fost supusi abuzurilor fizice, psihice ori sexuale sau sunt victimele unor infractiuni, iar autorii sunt sau nu membri ai familiei, etc.
Copiii cu varste intre 14 si 16 ani, acuzati de comiterea unei infractiuni sau victime ale infractiunilor ori abuzati fizic, psihic sau sexual, pot participa ori pot fi prezentati in programele de stiri, in emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- existenta prealabila a consimtamantului lor;
- existenta prealabila a consimtamantului parintilor sau al reprezentantilor legali, in forma scrisa;
- asistarea pe parcursul transmisiei sau al inregistrarii de catre un parinte sau de catre reprezentantul legal, respectiv de avocat in cazul cercetarii penale sau arestarii;
- eliminarea oricaror elemente care ar putea duce la identificarea lor in cazurile in care acestia sunt victimele unor infractiuni sau ale abuzurilor fizice, psihice ori sexuale.
In cazul copiilor cu varste intre 16 si 18 ani, care sunt victime sau martori la comiterea unor infractiuni ori care au fost abuzati fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:
- acordul acestora;
- la solicitarea copiilor, eliminarea oricaror elemente care ar putea duce la identificarea lor.
Este interzisa, in cadrul programelor de stiri, al dezbaterilor sau al reportajelor, difuzarea de imagini, inclusiv de fotografii, care redau:
- copii decedati ca urmare a infractiunii de omor, a unui accident auto, a unui accident casnic, copii care s-au sinucis;
- copii decedati in spital;
- copii in varsta de pana la 14 ani aflati in una dintre urmatoarele situatii:
-- internati in spital pentru interventii chirurgicale dificile;
-- bolnavi de SIDA;
-- bolnavi incurabili, cu anumite exceptii;
- copii in varsta de pana la 16 ani, acuzati sau retinuti pentru practicarea prostitutiei;
- copii in varsta de pana la 16 ani aflati sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice.46 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version