Tinerii romani au practic sanse minime sa isi intemeieze o afacere, cea mai mare problema cu care se confrunta fiind lipsa garantiilor, fara de care nu pot obtine credite bancare, conform lui Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). „Ne preocupa problema start up-urilor.

Situatia lor este cea mai dramatica, pentru ca nu au cu ce garanta, iar normele bancare vor obliga si pe viitor bancile sa perceapa garantii pentru creditele acordate“, a declarat Chirovici.

Potrivit presedintelui ANIMMC, posibilitatea tinerilor de a-si dezvolta o afacere va fi si mai dificila in conditiile in care Romania va implementa sistemul bancar Basel II, ce presupune cresterea exigentelor in acordarea de credite.

„Fara un ajutor inteligent din partea statului, fara o piata de capital predictibila pe doi-trei ani, start up-urile vor avea probleme“, a mai apreciat Chirovici. In primul semestru al anului in curs, creditele bancare oferite micilor intreprinzatori s-au majorat cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Presedintele ANIMMC sustine ca romanii nu au inca un spirit antreprenorial dezvoltat, spre deosebire de bulgari sau turci. De exemplu, in timp ce in Romania exista in jur de 40 de firme cu capital bulgar, pe piata din Bulgaria activeaza doar patru firme cu capital romanesc.

Nici programele referitoare la promovarea exporturilor nu par a da rezultatele scontate, fondurile fiind insuficiente pentru nevoile sectorului micilor intreprinzatori. „Programul de export nu functioneaza corect. Este foarte slab accesat“, a declarat Ovidiu Chirovici, care a adaugat ca trebuie gasite acele proiecte de care intreprinzatorii sunt realmente interesati.

Prin programul de sprijinire a IMM-urilor in dezvoltarea exporturilor, agentii economici pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile de pana la 60% din valoarea cheltuielilor efectuate pentru participarea la targuri si expozitii, productia de materiale de promovare sau realizarea de site-uri. Numarul celor care au solicitat finantare prin acest program se ridica la 261.

Dintre acestia, numai 113 au primit finantare, in valoare totala de 7,6 miliarde de lei. Agentia intentioneaza ca, incepand din septembrie, sa demareze un program de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii nou-infiintate. Chirovici spune ca si pentru acest program resursele financiare sunt reduse, urmand a beneficia de acest program in jur de 100 de tineri intreprinzatori.