Reutilizarea deseurilor rezultate de la termocentrale, cultivarea arbustilor medicinali, a ciupercilor comestibile, turismul montan si agroturismul sint doar citeva dintre solutiile de relansare a Vaii Jiului, propuse de specialistii unor importante institutii din tara, in cadrul unui simpozion desfasurat in municipiul Vulcan.

“Valea Jiului este un loc care are nevoie de ajutor in reconversia fortei de munca rezultata in urma restructurarii sectorului minier. Nu numai minerii care au fost disponibilizati trebuie sa inceapa afaceri, ci si adevaratii investitori, care trebuie convinsi ca merita sa-si dea girul pentru afaceri in Valea Jiului”, a precizat Maria Serban, unul dintre organizatori.

“E vorba despre plantatii de afin american, care se preteaza la clima si conditiile din Valea Jiului, precum si cea de catina, care s-a demonstrat ca este una destul de productiva”, a declarat Gheorghe Ile, primarul din Vulcan. In ce priveste reconversia deseurilor, specialistii au sustinut implementarea de tehnologii aduse din Occident.

“Cenusa de la termocentrale poate da rezultate foarte bune in lucrarile de terasamente. In plus, poate fi utilizata si la regularizarea albiilor unor riuri si chiar poate inlocui cimentul, rezultind o serie de avantaje legate de poluare”, a declarat Andrei Bogdan, profesor doctorand la catedra de Drumuri si Cai Ferate din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.