Ofertele de credite bancare pentru cumpararea de terenuri sint tot mai multe, insa produsul este departe de a fi pe placul clientilor. Si asta nu pentru ca ofertele ar fi proaste, ci din cauza rezervei afisate de proprietarii de terenuri, care nu vor sa se incurce cu banca.

Daca se tine cont de zona si infrastructura, cele mai profitabile investitii imobiliare sint terenurile. Acestea reprezinta singurul segment imobiliar care in ultimii ani a inregistrat o crestere permanenta a preturilor, se arata in ultimul raport al Eurisko.

De curind, tot mai multe banci au lansat pe piata credite pentru cumpararea de terenuri, fiind motivate si de previziunile agentilor imobiliari.

“In a doua jumatate a acestui an se asteapta un val mare de oferte noi, sustinut de posibilitatea vinzarii terenurilor retrocedate prin Legea 112/1995 si de inceperea punerii in posesie a celor care beneficiaza de Legea 10/2001”, afirma oficialii Eurisko.

Insa apetitul clientilor fata de creditele pentru terenuri este temperat de proprietarii acestora, care nu-i vad cu ochi buni pe cumparatorii imprumutati de banca. “Proprietarii terenurilor nu sint incintati de acesti clienti deoarece trebuie sa astepte mai mult pina sa-si primeasca banii.

Banca nu da sumele decit dupa intabularea ipotecii pe teren in favoarea ei, ceea ce necesita timp”, ne-a spus Catalin Gorin, consultant imobiliar la Euroest.

Creditele vizeaza numai terenurile intravilane

Un teren poate fi cumparat prin credit doar daca este intravilan. Bancherii nu acorda imprumuturi pentru cele care fac parte din circuitul agricol ori forestier. De altfel, exista banci, precum Banc Post, care finanteaza achizitia de terenuri numai daca beneficiarul creditului se obliga sa construiasca pe terenul cumparat.

In ce priveste documentatia ceruta, cel mai greu cintaresc actele ce tin de teren. Bancherii solicita hirtii care dovedesc dreptul de proprietate asupra terenului pe care clientul vrea sa-l cumpere, schite ale planului cadastral, extras de carte funciara, certificat de urbanism, un antecontract de vinzare-cumparare, la care se adauga obisnuita documentatie privind veniturile familiei.

Ipoteca pe teren si polita de viata sint obligatorii

Imprumuturile pentru achizitionarea unui teren fac parte din categoria creditelor ipotecare. Astfel, fara exceptie, ipoteca pe teren si asigurarea de viata a celui care a contractat creditul, ambele cesionate in favoarea bancii, sint principalele garantii cerute.

In functie de valoarea creditului si de institutia care il acorda, lista garantiilor poate fi completata cu ipoteca pe alte bunuri ale beneficiarului creditului sau ale unor giranti, cu o polita de asigurare extinsa pentru toate riscurile proprietatii ipotecare sau chiar cu cesionarea venitului lunar al imprumutantului in favoarea bancii (valabil la HVB Bank).

Oferte de credite pentru cumpararea unui teren

Banca Valoare credit Avans Durata credit Dobinda anuala

BRD 10.000-250.000 euro 20% 2-20 ani 8,67% (USD), 9,11% (euro) si 22% (lei)

HVB Bank 5.600 euro 30% 3-20 ani 7,45-9,07% (USD) si 7,95-9,57% (euro)

Raiffeisen Bank 5.000-75.000 euro 30% 3-7 ani 9,5% (USD/euro) si 25%(lei)

Banc Post max. 100.000 euro 25% 5-20 ani 8,75% (USD), 9% (euro) si 23% (lei)