Berea este unul dintre putinele produse al caror consum a crescut dupa 1989. Asociatia Producatorilor de Bere din Romania spune ca in 2003 in tara s-au consumat 12 miliarde de hectolitri de bere si ca fata de 1989 consumul de bere a crescut cu 11,1%. Cu toate acestea, Romania se afla la un nivel mediu sau submediu comparativ cu situatia existenta pe plan european.

Statisticile Asociatiei Producatorilor de Bere arata ca cei mai mari consumatori de bere sunt oamenii de afaceri, in casele acestora consumandu-se in medie 13,75 litri/om/an. Aceasta in timp ce in gospodariile taranilor se consuma pe an 4 litri de bere. in casele salariatilor se consuma anual 8,5 litri de bere de persoana.

Interesant este ca femeile sunt consumatoare de bere in numar mai mare decat barbatii, statisticile aratand ca peste 83% dintre acestea s-au declarat consumatoare de bere, cu aproape sase procente mai mult decat in cazul reprezentantilor sexului tare.

in functie de varsta, clasamentul consumatorilor de bere ii situeaza pe primul loc pe tinerii sub 30 de ani, 82% dintre acestia fiind consumatori ai acestei bauturi. Aceleasi date ale Asociatiei Producatorilor de Bere arata ca 78,67% din totalul populatiei consuma bere, in sezonul cald 43,3% dintre romani degustand zilnic aceasta bautura.

in acelasi timp, doar 6,59% din populatie consuma bere rar in perioada de vara. in topul preferintelor tipurilor de bere se situeaza, de departe, berea blonda, aproape 70% dintre romani optand pentru aceasta. Urmeaza berea bruna, cu 14,24% si cea fara alcool cu 1,6%.

Consumatorii de bere cu studii superioare apreciaza si ei in proportie de 66% berea blonda, in timp ce persoanele cu studii medii, in proportie de 73%.