Guvernul a aprobat Normele metodologice pentru aplicarea Legii prin care sunt stabilite conditiile de acordare a ajutorului financiar, contravaloarea in lei a 200 de euro, pentru achizitionarea unui calculator personal nou.

Beneficiari ai legii sunt elevii si studentii din invatamantul de stat sau particular acreditat, in varsta de pana la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare sub 1,5 milioane lei pe membru de familie.

La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii, burselor sociale.

Ajutorul se acorda o singura data in cadrul unei familii. „La 1 octombrie 2004, dupa ordonarea electronica a cererilor eligibile, va fi disponibila pe Internet lista beneficiarilor si va incepe procesul de achizitie efectiva a calculatoarelor“, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau.

Configuratia minima obligatorie a calculatoarelor pentru achizitionarea carora se acorda un sprijin financiar de 200 euro include un procesor 1,6 GHz, 128 MB RAM si 40 GB hard disk sau echivalent. Calculatorul este constituit din minim: procesor, memorie volatila, hard disk, tastatura, mouse si monitor.

Pentru obtinerea ajutorului aferent achizitionarii unui calculator, solicitantii intocmesc o cerere, pe care o depun la institutia de invatamant la care este inscris elevul sau studentul, pana la 1 septembrie, pentru anul 2004, si pana la 31 martie, incepand cu anul 2005.

Cererea va fi insotita de cate o copie a certificatului de nastere sau a actului de identitate propriu si al parintilor, de o adeverinta de la institutiile de invatamant din care sa rezulte calitatea de elev sau student a celorlalti frati/surori, precum si de acte doveditoare, in original, privind veniturile membrilor familiei.

Atribuirea drepturilor de cumparare va fi facuta de comisii formate in interiorul institutiilor de invatamant, care vor acorda beneficiarilor cate un cupon valoric.

Beneficiarii se pot prezenta la orice agent economic care comercializeaza calculatoare si le pot achizitiona in baza cuponului in original, achitand diferenta de pret ce depaseste contravaloarea ajutorului financiar. In situatia in care furnizorul accepta, diferenta de pret prevazuta poate fi platita de beneficiar si in rate.

In aceste cazuri, cuponul poate constitui avans pentru achizitionarea calculatoarelor.