Turistii aflati pe litoral sunt invitati, incepand cu aceasta seara, la Gala Filmului Romanesc, ce va avea loc la Mamaia pana sambata, 28 august. Aici pot fi vizionate cele mai noi filme romanesti, realizate atat de regizorii din noul val, cat si de cei consacrati, dar si productiile premiate la diferite festivaluri internationale.

Cinefilii vor avea ocazia sa vada in prima zi filme de scurtmetraj, realizate de regizori tineri, unii dintre ei primind confirmarea valorii si pe plan international.

Astfel, seara va fi deschisa de filmul "Trafic", regizat de Catalin Mitulescu, castigator al Premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din acest an. Urmatoarea productie premiata este "Un cartus de Kent, un pachet de cafea", in regia lui Cristi Puiu, care a fost rasplatit cu "Ursul de Aur" la Festivalul de Film de la Berlin.

Amatorii de scurtmetraj mai pot urmari in aceeasi seara "Apartamentul", produs de Constantin Popescu, "Visul lui Liviu", regia Corneliu Porumboiu (film participant la Festivalul de la Cannes), "Poveste la scara C", "Pe aripile vantului", "Bucuresti - Viena", "17 minute intarziere" si "Calatorie la oras".

Maine, 25 august, a fost programata pelicula "Milionarii de week-end", regizata de Catalin Saizescu. Cel de-al doilea spectacol al serii este filmul "Cobai", produs de Filmex Film si regizat de Bogdan Dumitrescu. In cea de-a treia zi a Galei vor fi prezentate productiile "Italiencele", in regia lui Napoleon Helmis, si "Lotus", regia Ioan Carmazan.

Pentru penultima zi a festivalului, organizatorii au programat "Azucena", de Mircea Muresan, si "Fotografii de familie", in regia lui Serban Marinescu.

Ultima zi a manifestarii este dedicata celei mai recente productii a lui Sergiu Nicolaescu - "Orient Express" -, care a fost filmata si in Constanta la inceputul acestui an. Bugetul galei se ridica la circa 400 milioane lei si reprezinta numai realizarea copiilor de film.

Evenimentul este organizat de Centrul National al Cinematografiei, Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual si Consiliul Judetean Constanta, la Gradina de Vara Albatros (cu o capacitate de 1.400 de locuri) din statiunea Mamaia. Proiectiile vor incepe in fiecare seara la ora 21.00, iar accesul va fi liber.

Organizatorii vor acorda un premiu, constand intr-o vacanta de o saptamana pe litoral, "celui mai fidel spectator".