Alegerile preliminare s-au dovedit a fi un examen de maturitate politica, dar si de curatire a partidului de guvernamant. Listele au fost examinate cu atentie de Consiliul de Integritate Morala a partidului, fiind eliminati de pe liste cei care ofereau o imagine negativa PSD. Printre acestia se numara Culita Tarata, Iosif Armas, Viorel Balcan si Aurel Tarau.

Totodata, in urma rezultatelor prealegerilor s-a constatat ca fostul ministru al integrarii, Hildegard Puwak, nu a obtinut un loc eligibil, la fel si Alexandru Mironov, Octavian Stireanu, Razvan Theodorescu, Serban Bradisteanu si Stefan Cazimir. Alte nume sonore din PSD care nu au obtinut un rezultat bun la prealegeri sunt Bogdan Niculescu Duvaz si Alexandru Sassu.

Presedintele PSD, Adrian Nastase, s-a aratat surprins de faptul ca "anumite nume, despre care am crezut ca au mai mult sprijin din partea organizatiilor", s-au situat pe locuri nu tocmai fruntase. Nastase a apreciat ca din acest motiv sunt posibile anumite "tensiuni", dar si "enervare" din partea celor care nu au obtinut locuri eligibile.

Liderul PSD a fost de parere ca procentul ridicat in ceea ce priveste prezenta la vot este o dovada clara a interesului pe care l-au avut membrii de partid pentru aceste alegeri.

Maria Angelescu

Gardianul

"Rinocerii" PSD, in fruntea noilor liste electorale

In majoritatea judetelor, in fruntea listelor parlamentare au ajuns reprezentanti din vechea garda a partidului: Culmea noului PSD: Paunescu, nr. 1!

Pina la urma, a iesit cine trebuia. Nicolae Vacaroiu - cap de lista la Arges, Miron Mitrea - aproape unanimitate la Vrancea, Octav Cozmanca - primul la Suceava, fratele lui Mazare in pole-position la Constanta, Ioan Talpes - in fruntea listei la Caras-Severin, si, poate culmea innoirii in PSD - Adrian Paunescu - cel mai iubit dintre pesedisti la Hunedoara, ales cap de lista pentru Senat.

Rezultatele alegerilor preliminare din partidul lui Adrian Nastase arata, in primul rind, ca “noul PSD” este reprezentat, in primia linie in cursa pentru parlament, de “vechiul PSD”. Cu mici exceptii, care se pierd insa in masa de candidati care spera sa fi ocupat un loc eligibil.

Pe de alta parte, sint si “grei” ai partidului care n-au reusit sa-si faca loc in drumul spre viitorul parlament. Ei, si alti perdanti din teritoriu, risca sa arunce PSD in aer. Deja, la Camera Deputatilor, liderul grupului PSD a trebuit sa faca fata unei adevarate revolte. In plus, fie si cu jumatate de gura, mai multi lideri PSD s-au plins ca propriii lor colegi i-au furat la vot.

(D.T.)

La Hunedoara, pe primul loc pe lista pentru Senat s-a instalat Adrian Paunescu, votat de 3.385 de membri. Cu toate scandalurile in care a fost implicat atit el, cit si sotia sa, cercetata in urma unui accident soldat cu trei morti, Adrian Paunescu ramine, in mod ciudat, favoritul pesedistilor din Hunedoara.

Un alt reprezentant al “noii generatii” este si Nicolae Vacaroiu, ajuns in fruntea listei pentru Senat la Arges. Omologul lui pe prima pozitie a listei de la Camera Deputatilor este o alta figura prafuita a partidului, Filip Georgescu, fost sef al Regiei Nationale a Padurilor. Innoire si la Suceava: Octav Cozmanca a tras lozul cistigator, iesind primul pe lista de la Senat.

Nici Eugen Bejinariu, in prezent secretar general al guvernului, nu risca sa ramina fara “coledzi”, fiind primul pe lista pentru Camera. “Marele combinator” al PSD poate dormi si el linistit: este cap de lista la Bacau si va ajunge, mai mult ca sigur, din nou deputat.

Pe lunga lista a oamenilor vechi din PSD care au ajuns in fruntea listelor ar mai fi de mentionat: Vasile Dincu la Cluj, Ilie Sirbu si Ovidiu Brinzan, primii pe listele PSD la Timis, Viorel Pupeza la Bistrita Nasaud, Gabriel Oprea la Ilfov. In Vrancea, pe mosia baronului Oprisan, Miron Mitrea, ministrul transporturilor, aproape ca a atins perfectiunea.

Doar 2,5 procente i-au lipsit lui Mitrea ca sa fie votat in unanimitate cap de lista pentru Camera Deputatilor de pesedisti condusi de mina de fier a lui Oprisan. O alta veste buna pentru Oprisan: primul pe lista la Senat va fi Anghel Tilvar, omul sau de casa de la partid (purtator de cuvint la PSD Vrancea).

Intimplator sau nu, omul care a gestionat intreg procesul de vot din PSD, Dan Nica, a obtinut si el aproape toate voturile filialei Galati, iesind primul pe lista in cursa pentru Camera Deputatilor. Tot ca o intimplare, succesoarea lui Nica la Ministerul Comunicatiilor, Adriana Ticau, ocupa prima pozitie pe lista de la Senat.

Primul scandal legat de votul de duminica a aparut la Dolj. Senatorul Constantin Serbanoiu sustina ca i-a surprins pe presedintii sectiilor de votare din doua localitati in timp ce le ofereau alegatorilor biletele cu indicatii despre candidatii care ar fi trebuit votati de membri de partid.

Presedintele PSD Dolj, Ion Calin, candidat si el, a respins insa acuzatiile, afirmind ca biletelele ar reprezenta “ciorne ale alegatorilor, aduse de la ei de acasa”. La rindul ei, senatoarea Elena Sporea, candidata la Ialomita, si plasata pe locul doi pentru Senat, ne-a declarat ieri ca va contesta rezultatul alegerilor, ferindu-se insa sa faca speculatii.

Fratele sefului PNA va fi deputat PSD

Fratele sefului PNA, Ioan Amarie, va fi, dupa toate probabilitatile, deputat din partea PSD. Constantin Amarie a cistigat alegerile preliminare in judetul Teleorman, obtinind al doilea scor dupa celebrul baron local Tudor Nitulescu.

Alegerea lui Amarie este cu atit mai stranie cu cit el este membru PSD din 2002 (anul in care fratele sau devenea seful PNA), fiind un modest profesor la Rosiorii de Vede. Ascensiunea politica si profesionala a lui Constantin Amarie a cunoscut un avint deosebit dupa ce fratele sau a ajuns seful PNA. Anul trecut, fratele Amarie a fost numit director al Liceului Economic.

Nimeni nu-si explica cum proaspatul venit in partid a ajuns sa ocupe o pozitie eligibila pe listele electorale ale PSD. Din cite afirma colegii sai, fratele sefului PNA a obtinut in localitatea sa de bastina doar 142 de voturi. “Am crezut in cinste si corectitudine. Nici vorba de asa ceva! Votul a fost in mod clar manipulat. Mai multe nu pot sa va spun acum...

Sint tare nemultumit”, ne-a declarat ieri actualul senator PSD de Teleorman, Ion Gogoi. Din datele pe care le detinea ieri, Gogoi nu avea practic nici o sansa sa prinda un loc eligibil. “Nu-mi explic altfel decit ca votul a fost manipulat. Am neamuri in Putineiu care mi-au spus ca m-au votat. Cu toate astea, acolo am avut zero voturi”, ne-a mai declarat senatorul Gogoi.

Prima pozitie la Camera va fi ocupata de baronul Tudor Nitulescu, fost prefect al judetului, ale carui firme au primit numeroase contracte pe bani publici. Serban Mihailescu, fost secretar general al guvernului si vicepresedinte PSD, isi disputa inca prima pozitie cu cvasinecunoscuta Mioara Maria Comana.

“Fratele meu mi-a zis sa nu candidez”

Constantin Amarie sustine ca a fost sfatuit de fratele sau, seful PNA, sa nu candideze pentru un loc de deputat PSD. “El mi-a zis sa nu candidez, sa rezist tentatiei. I-am zis: “Tu vezi-ti de cariera ta, eu de a mea”. Implicarea lui in aceasta chestiune e nula. Sint fratele sefului PNA, dar asta nu inseamna ca nu pot sa scot si eu capul in lume.

N-as face gesturi care sa-i faca probleme fratelui meu”, ne-a declarat, ieri, Constantin Amarie. . (Cristian Sutu)

Rascoala printre deputatii PSD

Modul in care au receptionat pesedistii alegerile electronice din partid s-a putut vedea cel mai bine in grupul parlamentarilor de la Camera Deputatilor. Urlete in sedinta de grup patronata de Viorel Hrebenciuc, telefoane de indignare date prietenilor si rabufniri pline de ura de fata cu colegii pe hol.

Ieri, actualii parlamentari s-au intilnit cu Hrebenciuc la sedinta de grup, unde au aflat ca doar 30% din ei se mai afla pe liste. Printre cei care n-au mai primit locuri eligibile se afla nume sonore precum: Hildegard Puwak si Alexandru Sassu la Timis, Razvan Ionescu la Calarasi, Mihai Bar la Bihor.

Ultimul a purtat o discutie telefonica aprinsa, in timpul careia ii spunea interlocutorului: “A fost furt pe fata. Din 4.000 de voturi el a obtinut 4.500. E furt pe fata. Nu va ramine asa...”. In interiorul grupului, la discutiile cu Hrebenciuc, se ducea o alta batalie: locurile date PUR.

La plecare, Hrebenciuc a recunoscut ca vor iesi de pe liste candidati PSD pentru a face loc partenerilor PUR. (Alina Mihai)

Ev. Zilei - 7 septembrie 2004

PSD a incheiat ieri si capitolul alegeri preliminare. Ca sa nu mai fie nevoita sa-si puna singura oamenii pe liste, conducerea PSD i-a pus pe membrii de rand sa o faca. Influenta celebrilor baroni, dar si a oamenilor apropiati lui Nastase sau cunoscuti, prin prisma functiilor la nivel central, s-a facut usor remarcata.

Dupa cum era de asteptat, judetele in care partidul de la putere exceleaza prin celebrii baroni, acestia sau apropiatii acestora au iesit pe primele locuri, cele eligibile. Totodata, in aceste judete, prezenta la vot a fost undeva aproape de perfectiune.

In ciuda faptului ca liderul PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc a spus ieri ca aproximativ jumatate din actualii parlamentari nu se vor mai regasi pe liste, cei importanti pentru partid au ramas. Daca nu au ocupat un loc eligibil, conducerea centrala a partidului, care va mai avea drept de a interveni pe liste, se va ocupa de acest lucru.

Liderul PSD, Adrian Nastase, a admis ieri faptul ca se va inerveni pe liste acolo unde parlamentari merituosi, precum, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, nu se vor mai regasi pe liste. Asa incat preliminarele PSD prezentate cu mare pompa de liderii partidului s-au dezumflat sub tirul aranjamentelor oculte.

Valorosii raman in Parlament

Premierul Adrian Nastase a iesit ieri vesel in fata presei pentru a lauda reusita alegerilor pre-interne si "foarta buna organizare". Liderul PSD si-a manifestat nedumerirea pentru faptul ca unii membri "despre care ar fi crezut ca sunt mai sustinuti", nu s-au regasit pe liste.

Dupa care tot el a luat-o inaintea eventualilor nemultumiti si a spus ca este sigur ca rezultatele "vor crea enervare". "Vor fi nemultumiri, dar cred ca acestea vor fi depasite", a precizat liderul PSD.

Pe de alta parte, Nastase a tinut sa convinga pe toata lumea ca, in ciuda "situatiilor extravagante", de genul prefectului care a incheiat ziua de votare, inainte de termenul stabilit, si s-a dus acasa, organizarea a fost buna. Liderul PSD a recunoscut ca listele au un caracter provizoriu.

Consiliul de Integritate Morala va verifica pana la alegeri probitatea morala a candidatilor si va putea interveni pe liste acolo unde este cazul. Pe de alta parte, PSD are rezervate 5 procente din locurile eligibile pentru umanisti si iar inca 20 de parlamentari vor fi numiti de Biroul Coordonator.

Intrebat ce se va intampla cu lideri ai partidului precum Hildegard Puwak sau Alexandru Athanasiu, care nu au reusit sa prinda un loc eligibil, Nastase a spus ca se va gasi o solutie pentru fiecare dintre ei. De pilda, a exemplificat premierul, Puwak este presedinta organizatiei de femei, deci are ce face.

Athanasiu, insa, dupa spusele lui Nastase mai are o sansa sa prinda un loc eligibil, pentru ca este parlamentar valoros. "O sa vedem care este solutia pentru a-l pastra in Parlament", a adaugat liderul PSD.

Liderii s-au aranjat

In ciuda nedumeririi lui Nastase ca oameni despre care credea ca sunt mai populari nu au prins locuri eligible, primele pozitii in aproape toate judetele tarii au fost luate de membri marcanti ai partidului.

La Bucuresti, primul loc la Camera Deputatilor, a fost adjudecat, dupa cum se astepta toata suflarea pesedista, de insusi premierul, in timp ce la Senat, Sorin Oprescu, a zdrobit orice concurenta si daca se straduia putin putea sa-l depasesca pe Nastase, ca numar de voturi.

In judetul Bacau, la o prezenta spectaculoasa, de 84,93% pe primul loc la Camera Deputatilor, dupa cum era firesc, a iesit fostul lider al PSD din acest judet, Viorel Hrebenciuc. La Senat, Radu Catalin Mardare i-a luat fata fostului secretar executiv al PSD, Dan Matei Agathon. La Bistrita Nasaud, controversatul prefect, Viorel Pupeza, a iesit pe primul loc la Camera Deputatilor.

Prezenta, si aici, a fost de peste 80%. In judetul Braila, la Camera Deputatilor, seful Cancelariei primului ministru, Alin Teodorescu, a iesit pe locul doi, urmat de fostul ministru al Sanatatii, Daniela Bartos.

Clanul Ta-Tu-Tu, locuri fruntase

In judetul Caras-Severin, fostul consilier prezidential si actualul vice-premier, Ioan Talpes a ocupat primul loc la Camera Deputatilor. La Calarasi, primele locuri la Camera Deputatilor si la Senat au fost ocupate de doi dintre membrii clanului Ta-tu-tu, prefectul Tudor Constantin, respectiv actualul vicepresedinte al Senatului, Doru Ioan Taracila.

La Cluj, primul loc la Camera Deputatilor a fost ocupat de prefectul Vasile Soporan, urmat de negociatorul sef pentru Uniunea Europeana, Vasile Puscas. Pe de alta parte, la Senat primele doua locuri sunt ocupate de strategul guvernamental Vasile Dancu si senatorul Grigore Zanc.

La Constanta, primul loc eligibil l-a prins ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, pentru Senat, iar la Camera, fratele primarului pesedist Radu Mazare, Alexandru. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a iesit primul la Camera Deputatilor, in Dolj. Rebelul Victor Ponta a tras lozul cel mare la Gorj, tot pentru Camera.

Si lista pesedistilor de la centru care s-au raspandit in toata tara pentru a prinde un loc eligibil pe liste poate continua.

Liderii PSD din Camera Deputatilor au spus ieri, dupa aflarea rezultatelor, ca mai mult de jumatate dintre actualii parlamentarii nu se vor regasi pe listele pentru alegerile parlamentare, in urma pre-alegerilor, dar si a modificarilor ulterioare, inclusiv cele rezultate din alianta cu PUR, care va primi o parte din locuri.

Liderul grupului PSD din Camera, Viorel Hrebenciuc, a precizat, citat de Mediafax, ca se vor regasi pe liste 48 la suta dintre actualii parlamentari, in timp ce deputatul Dan Matei Agathon a estimat un procent de 30%.

Saptamana viitoare, perdantii

Pe de alta parte, Agathon a spus ca Biroul Coordonator al PSD va discuta, saptamana viitoare, situatia celor care nu au intrat pe locuri eligibile pentru Parlament. In cadrul sedintei grupului de la Camera, mai multi deputati si-au exprimat nemultumirea fata de rezultatele inregistrate dupa aplicarea noului sistem, au spus surse din PSD, citate de Mediafax.

"Totdeauna, cand pierzi esti nemultumit", a spus Dan Matei Agathon. Cei intrati pe locuri neeligibile au fost "suparati", iar ceilalti "bucurosi", a spus, la randul sau, Viorel Hrebenciuc."Nu sunt pe un loc eligibil la Timisoara", a spus si fostul ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, care a parasit sedinta inainte de final.

Senatorii PSD, nemultumiti

Senatorii PSD si-au exprimat ieri nemultumirea fata de modalitatea de organizare a alegerilor preliminare din partid si a rezultatelor acestora, dar si vizavi de decizia conducerii de a face alianta cu PUR.

Senatorii au fost foarte suparati pentru faptul ca protocolul cu umanistii a fost incheiat "peste capul lor", adica fara a exista o consultare in prealabil a parlamentarilor partidului de la putere.

Pe holurile Senatului, mai multi reprezentanti ai formatiunii conduse de Adrian Nastase s-au plans ca au muncit patru ani de zile pentru ca acum sa nu se mai regaseasca in Parlament, locul lor pe liste fiind ocupat de umanisti sau de oamenii impusi de la centru. "S-a facut protocol peste capul nostru. Azi am dat 10 locuri la Senat, maine-poimane vom da tot partidul", au comentat senatorii PSD.

In fata acestor nemultumiri, liderul grupului PSD din Senat, Ioan Solcanu, le-a explicat colegilor sai din partid ca nu a avut habar de cate locuri eligibile urma sa primeasca PUR in urma aliantei cu PSD. "Nici eu nu am stiut cate locuri s-au negociat", a incercat vicele PSD sa-si mai linisteasca colegii.

De altfel, Solcanu a recunoscut in fata camerelor de filmat ca in grupul PSD se simte "o durere innabusita" in urma alegerilor interne.

Roxana ANDRONIC

Carmen EPURAN

Ziua - 7 septembrie 2004