Institutul National de Statistica a anuntat ca rata inflatiei pe luna august a fost de 0,5%, astfel ca, fata de decembrie 2003, ea a ajuns la un nivel de 5,6%, ceea ce corespunde unei medii lunare aferente primelor opt luni ale acestui an de 0,7%, fata de 0,9% in perioada corespunzatoare a anului precedent.

Daca am lua in calcul media lunara de 0,7%, care ar trebui mentinuta, am putea spune ca Guvernul Nastase se afla in grafic, urmand a incheia anul 2004 cu o inflatie de 8,4%, prognoza de 9% pentru acest an fiind atinsa. Numai ca, din pacate, lucrurile nu stau chiar asa.

Potrivit lui Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane, in cele patru luni ale anului 2004 care au ramas, rata inflatiei ar putea creste mult peste media de 0,7%. „In anii trecuti, in cele patru luni, rata inflatiei a fost mult peste media inregistrata in primele opt luni“, ne-a declarat Liviu Albu.

Iar statistica, din pacate, ii da dreptate directorului Institutului de Prognoza Economica.

Astfel, daca in 2003, rata medie a inflatiei pe primele opt luni a fost de 0,9%, cresterea inregistrata in cele patru luni ramase, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, a facut, ca la finalul anului 2003, rata medie sa fie de 1,1%, ceea ce a corespuns unei inflatii de 15,3% in 2003, fata de 22,5% in 2002.

Factorii ce ar putea influenta rata inflatiei in urmatoarele patru luni sunt preconizatele cresteri de preturi la energie electrica si gaze, majorarile salariale anuntate de Guvern si alte masuri populiste ce ar putea fi luate, dat fiind faptul ca toamna lui 2004 este una electorala, de care o mare parte dintre sindicalisti vor tine cont cand isi vor cere drepturile.

Daca am privi lista cu marfurile si serviciile care s-ar putea majora fata de luna august, constatam ca, daca la mobila, cresterea in august a fost de doar 0,4%, in septembrie, va fi de 20%, patronatul producatorilor anuntand deja iminenta scumpire. Preturile tigarilor, care au avut in august o crestere de doar 1,1%, se vor majora in lunile viitoare, datorita accizelor.

Mai avem gazele, cu o crestere, in octombrie, deja anuntata de 5%, energia termica, care se va resimti in noiembrie ori decembrie la factura de intretinere a locuintei cu 10%, carnea de porc, care, daca in august s-a scumpit doar cu 3,4%, are deja anuntata o majorare cu 10%, transportul urban - cu o majorare operata deja de la inceputul lui septembrie de 20%.

Nu trebuie uitata decembrie, luna cadourilor, cand preturile, cu toate ca ar trebui sa scada, la noi, de multi ani, o iau razna.