Puternic contestat de extrema dreapta si de colonisti, premierul israelian Ariel Sharon este decis sa-si aplice planul privind retragerea din Fasia Gaza. Este un subiect ce a provocat mari tensiuni in societatea israeliana - Sharon evocand chiar riscul unui "razboi civil" - si care a stat la originea unei ample demonstratii a colonistilor, duminica seara, la Ierusalim.

In numar de peste 50.000, participantii la demonstratie au cerut organizarea unui referendum in legatura cu decizia de desfiintare a coloniilor evreiesti din Fasia Gaza. Desi odinioara il aclamau ca pe un "campion", protestatarii au solicitat acum demisia lui Ariel Sharon. Unele mesaje il acuzau chiar pe actualul premier de "tradare". Organizatorii au evitat ca manifestatia sa degenereze.

"Pentru moment, lupta continua in limitele democratiei", rezuma situatia ziarul Maariv.

La ora manifestatiei, Ariel Sharon nu se afla la Ierusalim, ci la Tel Aviv, unde rostea un toast cu ocazia Noului An evreiesc, ce va fi sarbatorit maine seara. "Ne vom realiza programele in toate domeniile. Vom merge inainte", a proclamat Sharon, mai hotarat ca niciodata sa respecte planul retragerii din Gaza, care prevede desfiintarea pana in 2005 a 21 de colonii si evacuarea a 8.000 de evrei.

Un prim pas in aceasta directie este asteptat astazi, cand guvernul Sharon este chemat sa voteze cuantumul indemnizatiilor ce vor fi acordate colonistilor care vor fi evacuati. Potrivit proiectului de lege, acestia vor fi despagubiti cu sume ce variaza intre 200.000 si 500.000 de dolari.

Planul Sharon are adversari si in interiorul guvernului, si in partidul sau, Likud. Acestia se opun retragerii din Gaza, considerand acest teritoriu drept o mostenire biblica. Ministrul Finantelor, Benjamin Netanyahu, s-a pronuntat ieri pentru organizarea unui referendum in aceasta problema.

"Rezultatul acestui referendum ar arata clar daca aceasta decizie (de retragere) este legitima si ar permite reducerea tensiunilor si divizarilor in Israel", a argumentat Netanyahu.

De teama ca ultranationalistii ar putea recurge la acte de violenta, masurile de securitate au fost sporite pentru apararea vietii premierului Sharon. In 1995, fostul premier Yitzhak Rabin a fost asasinat de un extremist evreu care a incercat astfel sa saboteze acordul de pace incheiat cu palestinienii.