Emil Constantinescu inca mai pastreaza faimoasa scrisoare de felicitari primita de la Mircea Geoana care, in 1996, ca ambasador la Washington trimis de regimul Ion Iliescu, se declara fericit - conform zvonurilor - ca prin victoria CDR in alegeri "am scapat de stafiile trecutului comunist".

Intr-o alta varianta, Geoana i-ar fi scris lui Constantinescu multumindu-i ca ne-a scapat de Ion Iliescu, pe care l-ar fi numit "cancerul democratiei romanesti".

Ziaristii se chinuie de opt ani, fara succes, sa puna mina pe scrisoare. Publicarea ei ar constitui o spectaculoasa lovitura de presa.

Ea ar dovedi ca actualul ministru de externe, nominalizat de seful partidului de guvernamint ca viitor premier in cazul victoriei PSD in alegeri, nu este decit un cameleon politic, un fatarnic fara caracter, sluga dupa cum bate vintul, pe pragul puternicilor zilei.

Eu insumi am auzit de scrisoare, pentru prima oara, cu patru ani in urma. Emil Constantinescu a refuzat sa mi-o dea, cu trei ani in urma, dar nu a negat ca o are. Recent, Cornel Nistorescu a scris despre ea in "Evenimentul zilei", marturisind ca nici el nu a vazut-o vreodata.

In schimb, saptamina trecuta, Emil Constantinescu a confirmat public, intr-un talk-show la televiziunea "Realitatea", ca scrisoarea a existat si ca inca o mai pastreaza. Reproduc in continuare dialogul dintre Robert Turcescu - moderatorul emisiunii - si Emil Constantinescu:

"Robert Turcescu: S-a vorbit in campania electorala pentru alegerile locale, atunci cind domnul Basescu se confrunta cu domnul Geoana, cu Ciuvica, toata lumea se confrunta cu toata lumea, s-a vorbit despre o scrisoare. Zice-se ca domnul Mircea Geoana v-ar fi trimis-o in 1996, dupa ce ati cistigat alegerile, si vorbeste despre ea domnul Cosmin Gusa intr-un interviu.

Ca e vorba despre o scrisoare pe care Mircea Geoana v-a scris-o in 1996 si in care Mircea Geoana isi exprima o opinie in legatura cu victoria dumneavoastra din alegeri.

Domnule presedinte, a existat o astfel de scrisoare? Ati primit-o de la Washington? Mircea Geoana era la vremea aceea ambasador la Washington. Ce continea acea scrisoare? A existat? Repede, in 30 de secunde, sa aflam si noi?!

Emil Constantinescu: Sigur! A existat!

Robert Turcescu: A venit pe fax?

Emil Constantinescu: Da!

Robert Turcescu: Eu spun ce zicea presa. Ce scria in acea scrisoare?

Emil Constantinescu: Indiferent despre ce bila e vorba, mai intii este vorba despre caracter. Nu cred ca ma pot cobori la a dezvalui pentru ca l-as pune intr-o situatie jenanta. Era un fel de elogiu la adresa mea si n-are rost.

Robert Turcescu: Era un fel de elogiu la adresa dumneavoastra?

Emil Constantinescu: Da. Si nu are rost...

Robert Turcescu: Se bucura domnul Geoana ca ati cistigat alegerile?

Emil Constatinescu: Da.

Robert Turcescu: Multumesc pentru acest exercitiu de sinceritate... Mai aveti scrisoarea aceea cumva?

Emil Constantinescu: Da. Dar, n-o dau publicitatii!

Robert Turcescu: Dar o aveti?

Emil Constantinescu: Da.. asa cum am spus si alte lucruri...trebuie fiecare sa-si poarte raspunderea. In acest tip de politica joasa eu nu intru.

Robert Turcescu: Multumesc!"

Afirmind ca nu dezvaluie continutul scrisorii ca sa nu-l puna pe Geoana intr-o "situatie jenanta", Emil Constantinescu confirma, practic, rumorile despre oportunismul si lipsa de caracter a ministrului de externe.

Daca aceste zvonuri ar fi adevarate, eu insumi as fi dezgustat ca tara mea sa fie gestionata de un astfel de premier. Nici ceilalti nu m-au facut sa-i iubesc, dar acesta ar fi de-a dreptul dezgustator.

Cercetind arhiva (crispat de dezgust), descopar, insa, ca zvonurile il acuza pe Geoana de afaceri oribile, cu mult, cu mult mai grave decit simpla lipsa de caracter. La jumatatea lunii iulie, o agentie de stiri, intitulata "Alter Media", a publicat o corespondenta de la Aurel Seitan - autor care, recent, s-a regasit si in paginile ziarului "BURSA", la rubrica "VOCI".

In textul furnizat de agentia de stiri, Aurel Seitan afirma ca detine documente dovedind ca, in calitate de ambasador in SUA, Geoana ar fi refuzat sa locuiasca in apartamentul din vila Ambasadei Romaniei, inchiriindu-si un altul in zona de lux a Washington-ului, la pretul exorbitant de 150 de mii de dolari pe luna.

Seitan mai sustine ca Geoana, impreuna cu cumnatul sau Ionut Costea (pe atunci secretar de stat in Ministerul Finantelor, ulterior, reprezentantul nostru la BERD, iar actualmente presedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinte),

ar fi fost implicati in anularea proiectului agricol cu firma americana "CASE", transferindu-l, sub numele "ROMAG '98", corporatiei "TransChem Finance & Trade" in care ar fi avut interese personale fostul ambasador american la Bucuresti, Alfred Moses.

Aurel Seitan afirma ca "TransChem" fusese subiectul unui enorm scandal in Ucraina, din cauza unui proiect agricol similar, care esuase cu doi ani inainte (1995).

Seitan sustine ca in Romania, programul "ROMAG'98" a avut aceeasi soarta, pagubind Statul de zeci de milioane de dolari prin executarea scrisorilor de garantie.

Seitan sustine ca Geoana ar fi mintit in declaratia sa de avere si ca ar dispune de 195 de milioane de dolari.

Toate aceste afirmatii ale lui Aurel Seitan trebuie privite sub rezerva ca, desi sustine ca ar detine dovezi, totusi nu le-a prezentat. Dar ele capata o alta lumina dupa ce Emil Constantinescu a confirmat public zvonul despre "scrisoarea pierduta".

Tot asa, activitatea caritabila a Mihaelei Geoana, sotia ministrului, incepe sa prinda conotatii bizare - faptul ca fundatia "Renasterea", pe care o conduce, dezvolta programe ("constientizarea asupra cancerului la sin") impreuna cu fundatia intemeiata de Sarah Lauder, sotia lui Ronald Lauder - partenerul de afaceri media al lui Adrian Sirbu, al carui nas de cununie i-a fost Mircea Geoana.

(Apropo: cind banii dintr-o fundatie finantata filantropic de compania lui Ronald Lauder - care primeste unele facilitati fiscale in SUA datorita activitatii caritabile - ajung, printr-un lant de fundatii, intr-o televiziune care ii apartine, aceasta nu se numeste, oare, "evaziune fiscala" in termenii americani?).

Colac peste pupaza, "Academia Catavencu" a publicat ca Mircea Geoana este fiul generalului Geoana, despre care se vorbeste in tirg ca ar fi gestionat "afacerea" lui Ceausescu prin care vindea evrei Statului Israel (Romania primea o suma de bani pentru fiecare evreu pe care il lasa sa emigreze in Israel).

Zvonul ar explica legaturile lui Mircea Geoana cu personalitati politice si de afaceri care sint evrei.

De curind, BBC a reluat afirmatiile lui Mircea Geoana difuzate de Reuters, cum ca se vede pe sine ca avind "un cuvint foarte greu de spus in partid", daca va deveni premier.

Afectat in perspectiva sa de sef al PSD (dupa ce a fost oficial invitat sa preia presedintia partidului la incheierea mandatului de presedinte), Ion Iliescu a manifestat unele rezerve in privinta nominalizarii lui Mircea Geoana ca premier: "avem si alte variante", a spus el. La aceasta reticenta poate ca a contribuit si faptul ca scrisoarea lui Geoana din 1996 a devenit tot mai cunoscuta.

Cu toate astea, unii cred ca ideea promovarii lui Mircea Geoana ii apartine lui Ion Iliescu. Altii sustin ca, nu, ca, de fapt, este omul lui Adrian Nastase prin care acesta ar urmari sa-l marginalizeze pe Ion Iliescu. In sfirsit, mai sint unii care suspecteaza ca, in realitate, Mircea Geoana este omul lui Emil Constantinescu, propulsat in PSD.

In fata acestor zvonuri contradictorii, nu-ti ramine decit sa te intrebi: si daca toti au dreptate?!