Ministrul Afacerilor Externe Mircea Geoana admite ca Romania mai are doua capitole care sunt puse semnul intrebarii in materie de negociere cu Uniunea Europeana. Mircea Geoana spune ca la capitolul Justitie si Afaceri Interne si cel al Concurentei Romania intampina atat dificultati tehnice, cat si politice in incheierea negocierilor.

Pentru acestea, Mircea Geoana a dat vina pe guvernarea anterioara in timpul careia, dupa cum mentioneaza ministrul de externe, economia ar fi fost practic doborata si ingenunchiata si ar fi crescut astfel dependenta de sprijin de la stat pentru multe societati falimentare.

Solutia pe care o vede acum Mircea Geoana e schimbarea catorva reguli de acordare a ajutoarelor financiare.

Ministrul Geoana admite partial ca in materie de ajutoare si subventii nu a existat o transparenta toatala.

Acest lucru a fost cauzat, conform lui Mircea Geoana de o perpetuare a unei economii distorsionate, ceea ce inseamna practic o continuare a acelorasi politici de destructurare a economiei, politici pe care actualul Guvern se grabeste sa le califice drept deficitare.

Cu alte cuvinte, deciziile de ajutor financiar luate de guvernarea anterioara ar fi masuri neproductive, in timp ce dupa doua mii ele reprezinta doar ajutoare sociale.

Problema firmelor parlamentarilor PSD

Ministrul Geoana nu face nici o referire la firmele care au obtinut sprijin financiar de la stat, multe apartinand unor nume sonore de parlamentari PSD.

Trita Fanita figureaza pe lista cu parlamentari PSD ale caror firme ar fi beneficat de protectia financiara a statului

Consiliul Investorilor Straini din Romania vorbea recent de 500 de rechini care inoata in economia romaneasca dupa propriile legi.

Concurenta ca un capitol in pericol este vazuta si de Uniunea Nationala a Patronatului Roman.

Acesta avea sa faca publice grave abuzuri facute de actualul Guvern, dand publicitatii o lista cu mai multi parlamentari PSD ale caror firme care ar fi beneficat de protectia financiara a statului sub girul Ministerului finantelor.

Printre acestia se numara Iosif Armas, Dorul Ioan Taracila, Ion Seche si Trita Fanita.

BBC

EurActiv.ro 03/09/2004: "E oficial? Romania amanata dupa Bulgaria?"