Locurile de pe listele UDMR vor fi stabilite in urma unor alegeri preliminarii, candidatii putind fi votati de orice locuitor cu drept de vot al judetelor in care se organizeaza acestea, indiferent ca este sau nu membru al Uniunii. Regula se aplica in judetele Harghita, Covasna, Cluj si Maramures.

“Pentru a vota este nevoie doar de buletinul de identitate. Nu conteaza daca persoana respectiva este maghiar sau roman, ci doar sa locuiasca in zona respectiva”, a declarat ieri Lazlo Attila, membru al Comisiei pentru prealegeri din judetul Cluj.

Candidaturile vor putea fi depuse pina pe 25 septembrie, campania electorala se va desfasura pina pe 9 octombrie, iar votul va avea loc pe 10 octombrie.

“Rezultatele vor indica ordinea pe listele electorale; nu se pot face nici un fel de interventii ulterioare, nici macar de la centru”, a precizat Laszlo. Candidatii vor fi in mod necesar membri UDMR si pot fi propusi de o organizatie judeteana, o asociatie sau o organizatie afiliata UDMR ori pot fi sustinuti prin semnaturile a o suta de alti membri.

Persoanele cu functii in administratia locala, cei care au candidat la locale pe listele altor formatiuni si cei care au colaborat cu fosta Securitate nu au dreptul sa candideze. Desi nu este obligatoriu, candidatilor li se recomanda sa contribuie cu cel putin un milion de lei la organizarea prealegerilor. “Campania si-o face fiecare pe banii lui”, a afirmat Laszlo.