Pretul petrolului a crescut la 46 dolari pe baril, influentat de ingrijorarile legate de uraganele din Statele Unite, care ar putea afecta productia de titei, si de anuntul Iukos privind suspendarea livrarilor catre China, transmite Reuters. Iukos va opri exporturile pe calea ferata catre China, intrucat problemele financiare ii afecteaza capacitatea de productie.

Grupul rus a aratat, in repetate randuri, ca ar putea fi fortat sa-si intrerupa activitatea dupa ce i-au fost blocate conturile de catre autoritati, in speranta recuperarii taxelor restante in valoare de peste sapte miliarde de dolari.

Livrarile catre China totalizeaza 100.000 de barili pe zi.

"Volumul de petrol exportat de Iukos nu are o pondere foarte mare in cantitatea globala, dar piata este tensionata si poate fi usor influentata", a declarat David Thurtell, analist la Commonwealth Bank - Australia.

Analistii au afirmat ca, prin sistarea livrarilor, Iukos urmareste sa puna guvernul intr-o situatie dificila, cu mai putin de o saptamana inaintea vizitei la Moscova a premierului chinez, Wen Jiabao.

Temerile legate de reducerea productiei Iukos s-au mai atenuat dupa ce compania nationala a cailor ferate a anuntat ca firma petroliera a platit transportul, in avans, pana la sfarsitul lunii septembrie, iar conducerea conductei Transneft a spus ca se asteapta ca Iukos sa-si plateasca taxele de export pentru luna octombrie.

Pe de alta parte, companiille petroliere au efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, lucrari de reparatii pentru a putea reincepe productia in zona Golfului Mexic.

Shell a anuntat ca uraganul Ivan nu i-a produs pagube importante si ca va ajunge la nivelul obisnuit de productie in cursul acestei saptamani.