„Sorin Ovidiu Vantu se misca liber pe piata de capital“, declara in urma cu o luna Traian Basescu. Formulata ca o acuza, aceasta afirmatie este de fapt constatarea unei stari de fapt normale. Bursa este deschisa pentru oricine. Totusi, declaratia lui Basescu a starnit interesul investitorilor.

Ce mai face Vantu cu sutele de milioane de dolari pe care la un moment dat le transformase in lichiditati, se intreaba unii.

Fondatorul FNI prefera in general actiunile necotate si isi pastreaza o rezerva destul de mare de lichiditati, ne-a dezvaluit un broker. Totusi, conform sursei citate, Vantu are actiuni si la cateva dintre companiile cotate, respectiv Rompetrol, Aerostar, Petrotub, Bucuresti Turism sau Sanevit (aceasta din urma investitie s-a dovedit a nu fi prea inspirata, firma fiind acum in reorganizare).

Sistemul de lucru al bursei permite un oarecare grad de confidentialitate, in sensul ca participatiile mai mici de 5% nu trebuie declarate. Stilul de lucru al lui Vantu, insa, este in continuare resimtit, periodic, pe bursa. In general, dupa parerea brokerilor, tranzactiile masive si surprizele poarta marca SOV.

Principala societate de servicii de investitii financiare care gestioneaza in piata ordinele lui Vantu este Carpatica Invest, spun sursele noastre. SSIF apartine Bancii Carpatica, al carei actionar principal este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Acesta figureaza pe locul al treilea in topul celor care si-ar fi retras banii depusi la FNI inainte de prabusire, cu suma de 15 miliarde de lei.

Si pentru ca legaturile sa nu se piarda, unul dintre sediile Bancii Comerciale Carpatica functioneaza in fostul sediu al SOV Invest, pe strada Brezoianu 31-33.