Un grup de producatori de electronice de consum au declarat ieri ca au aprobat formatul unui disc de generatie viitoare care poate stoca o cantitate de date de cinci ori mai mare decat cea stocata de un DVD la acelasi pret.

Grupul, format din nume importante in industria de electronice de consum si computing, cum ar fi Sony, Philips, Thomson, Dell si Hewlett-Packard, a declarat ca a aprobat versiunea a 1.0 a formatului BD-ROM pe care a furnizat-o producatorilor de discuri.

Noul standard necesita un laser albastru in locul celui rosu folosit pentru citirea si inregistrarea DVD-urilor si este proiectat sa stocheze 25 GB de date pe un disc. Discul inregistreaza si stocheaza filme video de mare rezolutie, pe care studiourile, cei care inchiriaza filme si retailerii le privesc ca o mare oportunitate de dezvoltare a pietei de filme pentru acasa in anii ce urmeaza.

Formatul Blu-ray va concura cu un altul de standard laser albastru, HD DVD, sustinut de NEC si Toshiba. Drivere de computer si software compatibil pentru formatul respectiv vor fi disponibile pe piata pana la sfarsitul anului 2005.