Doar doua trupe romanesti vin in intimpinarea campaniei electorale

“Azi-noapte am visat ca rinjeam arogant printre mii de cofraje mii de oua uriase”

Campania electorala se apropie, iar lupta pentru putere este mai apriga ca niciodata. Doar doua formatii vin insa in intimpinarea campaniei, incercind sa reflecte in melodiile lor problemele sociale si politice actuale: Sarmalele Reci si Taxi. Prima, cu vechi state in cultura protestului de la noi, a lansat de curind pamfletul anti-Nastase “Adrian Minune presedinte”.

A doua, la fel de activa in domeniu, si-a propus sa lanseze in aceasta luna “Politica”, un album cu cintece doar pe teme politice si sociale. In schimb, Luna Amara, o trupa cu texte puternic protestatare, ale carei prestatii s-au lasat cu intreruperi de concerte, s-a cumintit brusc.

In toamna electorala a lui 2004, Zoli & Co au lansat pamfletul anti-Nastase “Adrian Minune presedinte”, un remake de tip vodevil al deja clasicului “Nicu Ceausescu presedinte”.

Daca vechiul cintec exorciza mostenirea ceausista si ii indemna pe oameni sa constientizeze schimbarea vremurilor, versiunea sa actualizata, “Adrian Minune presedinte”, contesta atit politica manelista a guvernantilor, cit si resemnarea balcanica a romanilor care se complac intr-o amorteala dulce, lipsita de perspective.

Cintecul a fost lansat la Stufstock 2004, intr-un mediu deopotriva anti-Nastase si antimanele. Miile de spectatori au cintat in cor refrenul, confirmind sperantele Sarmalelor. Dupa TVR 2, care a transmis in direct cintarea, a venit rindul Circotasilor sa programeze pamfletul pe Prima TV si pe Kiss FM. Radio Total, City FM si Delta RFI au fost urmatoarele posturi de radio care au preluat difuzarea.

Si ca mesajul sa fie democratic pina la capat, Sarmalele Reci ii invita pe internauti sa descarce versiunea mp3 a cintecului de pe site-ul oficial al grupului, www.sarmalelereci.ro.

“Cred ca, in continuare, tara ne vrea prosti. Tocmai de aia, uite, oamenii afla numai efectele, cauzele nu le stim niciodata. Cu cit te uiti mai mult la telenovele si te preocupa mai mult ca s-au scumpit chilotii, cu atit poti avea mai putina influenta asupra acestor lucruri. Societatea civila ar trebui sa fie mult mai puternica.

Oamenii se duc acasa si duc o viata izolata, egoista, subuman, as zice. Ca sa se schimbe comportamentul lor depinde numai de individ in parte”, ne-a spus Zoltan Andras, de la Sarmalele Reci.

“Adrian Minune presedinte” contesta politica manelista a guvernantilor

“Azi-noapte am visat/ ca rinjeam arogant/ printre mii de cofraje/ mii de oua uriase/ Ca fulgerul in zori/ pe un cer fara nori/ catedrala-hazna/ parea patria mea/ Cine sa transforme poate/ visu-n realitate/ cine, cine altul decit/ Adrian Minune presedinte.

/ A doua zi m-am dus/ la Cotroceni in sus/ sa ghicesc peste poarta/ a republicii soarta/ cind deodat'/ mi s-a aratat/ fredonind o manea/ ultima cucuvea./ Precum Brucan lui Mindruta/ mi-a zis: nu vrei sa stii, mai, puta?/ Mergi cu gloata si-l alege pe/ Adrian Minune presedinte.

/ La nici un minut/ pe cer a aparut/ un tablou de valoare/ scena de vinatoare/ Traian si Decebal/ amindoi pe-un cal/ chicoteau in galop/ cind dadeau de vreun hop./ Ministri fara portofoliu/ cu fuduliile in doliu/ il haituiau pe bizon latrind: Adrian Minune presedinte.”

Taxi featuring Musca, Ponta, Bela si Funar

Pentru prima oara in existenta trupei Taxi, formatia abordeaza, in albumul “Politica”, probleme la modul serios, cu texte serioase. Se cunoaste faptul ca, de-a lungul anilor, Dan Teodorescu & Co au tratat in gluma chestiunile serioase, un exemplu fiind piesa “Criogenia salveaza Romania”.

Subiectele dezbatute serios ar fi atacurile teroriste sau participarea Romaniei la razboiul din Irak. Cintecul “Nu mai simt nimic” spune: “E atit de firesc/ Ca soldatul unei tari mici/ Sa se duca sa moara in razboaie care,/ Firesc, nu sint ale sale./ Parintii lui vor primi in mod firesc/ compensatii banesti./ Si niste senzationale/ Aranjamente florale”.

O piesa socanta din punctul de vedere al distributiei este “Noi cu cine votam?”, realizata cu participarea extraordinara a Monei Musca, lui Victor Ponta, Marko Bela, Gheorge Funar si Andrei Plesu. “Trupa Taxi a fost la Mona Musca, i-a spus ca vrea sa voteze PSD-ul si o intreaba daca-i bine.

Pe urma mergem la Ponta si ii spunem ca vrem sa votam Alianta, la Marko Bela sa votam PRM si la Funar, UDMR. Acestia raspund. Nu e un text facut de Taxi cum s-ar crede. Pentru ca sintem contrariati de raspunsurile acestora, mergem la un om de cultura, Andrei Plesu, care ne va raspunde”, ne-a explicat Teodorescu.

Luna Amara cinta pe teme religioase

Luna Amara, o trupa cu texte puternic protestatare, ale carei prestatii s-au lasat cu intreruperi de concerte, s-a cumintit brusc. Temele pe care le abordeaza mai nou sint de natura religioasa. “Nu vrem sa profitam de perioada de campanie.

Probabil ca parerile noastre vizavi de campanie si de ceea ce se intimpla la televizor si in presa vor fi spuse in concerte. Nu facem nici o piesa special pentru asta fiindca sint satul de chestia asta pina peste cap. Am abordat alte tematici. Ultimele doua piese sint despre credinta, Dumnezeu. Asta este acum starea noastra de spirit”, ne-a spus Nick de la Luna Amara.

Duet Taxi & Turcescu: “Am bile”

Cei de la Taxi au facut o piesa si cu Robert Turcescu, prezentatorul emisiunii “100%”, de la RealitateaTV, pe care au botezat-o “Am bile”. “Turcescu este o voce exceptionala. Si nu ma refer aici la vocea lui in calitate de reprezentant mass-media si formator de opinie, care este, ci la propriu. E o voce de rock extraordinara”, a adaugat Dan.

O alta invitata este Ada Milea, care “iubeste un om politic”. Acesta este “destul de hot, destul de rau, destul de gras, destul de mic, da' nu-i nimic, ca e si el om un pic”.

Teodorescu spera intr-o lupta apriga in apropiata campanie electorala. “Pentru amuzamentul nostru, pentru ca oricum chestia asta este cel mai mare cistig pe care il avem din partea politicienilor romani. Lucruri concrete nu prea avem din partea lor. Sper sa ridem si noi, macar in campanie, ca dupa aia avem destul timp sa plingem, indiferent de rezultat.

Imi doresc o lupta politica acerba, in stil dimbovitean, nu japonez, care se lasa cu mustrari de constiinta si harakiri...”.