Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis sa ceara in instanta declansarea procedurilor de faliment a peste 2000 de firme care au datorii uriase la bugetul de stat. Printre acestea se afla si societatea RAFO Onesti, care ocupa un loc de cinste, aflandu-se in capul listei cu o datorie de 7673,2 miliarde de lei, circa 204 milioane de euro.

Despre RAFO Onesti se stie de foarte mult timp ca este societatea cu cele mai mari datorii catre stat. Numai ca nimeni nu a facut nimic pana acum, iar in acest fel oamenii au fost obligati sa plateasca miliarde de lei suportand astfel consecintele politicii duse de statul roman fata de datornicul din Onesti.

Controalele de la PNA soldate cu ridicarea unor documente, verificarile inspectorilor fiscali, numeroasele semnale de alarma trase de diversi oameni politici, n-au avut nici un efect. RAFO a continuat sa fie cea mai mare gaura neagra pentru Bugetul statului "mancand" mii de miliarde.

De la saraci pentru bogati

Ziarul ZIUA a aratat in dese randuri modul in care RAFO a fost si inca mai este tinuta in brate de oameni politici importanti, unii dintre ei cu interese directe la aceasta societate. Sub obladuirea acestora, rafinaria din Onesti a continuat sa se bucure de reesalonari, amanari de plata si stingerea datoriilor.

Prejudiciile cauzate de RAFO Bugetului de stat nu au fost suportate decat de oamenii de rand care au fost nevoiti sa plateasca miliarde de lei, pentru a acoperi reesalonarile, amanarile la plata sau stingerile de datorii acordate rafinariei de catre autoritati.

Politica ingaduitoare a autoritatilor fata de RAFO Onesti a fost criticata in dese randuri nu numai de presa, ci si de importanti oameni politici. Spre exemplu, vicepresedintele PD Adrian Videanu arata ca "recalcularea si indexarea pensiilor cu indicele cresterii preturilor pe 2005 si 2006 costa cat a dat Guvernul scutiri si reesalonari la RAFO".

La randul sau, Theodor Stolojan a solicitat in nenumarate randuri investigarea serioasa a situatiei de la RAFO Onesti, subliniind ca acesta este unul dintre cazurile care au creat grave prejudicii economiei romanesti. RAFO Onesti s-a aflat chiar si in atentia PNA, insusi Ioan Amarie declarand ca dosarul RAFO este unul dintre cazurile care privesc prejudicii mari.

De altfel este cunoscut faptul ca la sediul rafinariei din Onesti au avut loc descinderi in urma carora procurorii au ridicat mai multe documente.

Abia in luna martie a acestui an RAFO a fost luata mai serios in vizor de autoritati. Atunci, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a cerut deschiderea procedurilor de reorganizare judiciara sau faliment in cazul a 15 contribuabili mari si a 655 de societati mici si mijlocii, care nu si-au achitat obligatiile catre stat.

Printre cei 15 se afla si Rafo Onesti, iar procedura de reorganizare judiciara a rafinariei pentru recuperarea acestor datorii a fost demarata in urma unei hotarari a Tribunalului Bacau.