Producatorii de paine au inceput sa fie controlati la "sange" dupa ce au majorat pretul produselor, cu toate ca pretul graului a scazut. Unii dintre ei chiar sunt acuzati de autoritati ca ar fi bagat in propriul buzunar surplusul de venituri rezultat din ultimele scumpiri.

"Fara a imbunatati calitatea si folosind aceleasi retete de fabricatie, unii producatori au majorat pretul produselor, reusind sa acumuleze venituri semnificative pe care nici macar nu le-au inregistrat in evidentele contabile, fiind insusite ilegal de acestia", a precizat Neculae Plaiasu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Inspectorii fiscali au trecut pana acum prin 212 fabrici de paine, 45 de mori si 71 de unitati de desfacere. Rezultatul: s-au dat amenzi in valoare de 1,8 miliarde lei, s-au confiscat 36 tone de faina si 494 kilograme de drojdie. Majoritatea neregulilor descoperite se refereau la diferente nejustificate intre stocurile reale de materii prime si cele inregistrate in evidente.

Aurel Popescu, presedintele Rompan, sustine insa ca scumpirea se datoreaza in special adaosurilor mari practicate de cei care comercializeaza painea: "Noi, producatorii, suntem la mana comerciantilor care pun adaos comercial mare, de peste 20%. in plus, ei primesc banii pe paine imediat de la cumparatori, iar noua ne platesc cu mare intarziere si nu avem ce face".