Tinerii care locuiesc in mediul rural sau care doresc sa se stabileasca la tara vor primi un sprijin financiar de 15% pentru cumpararea de pana la 20 ha teren arabil, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor.

Proiectul modifica Legea 646/2002 privind sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural si mai prevede acordarea unei sume pentru infiintarea de exploatatii agricole viabile, in baza unui plan de afaceri aprobat de Ministerul Agriculturii, precum si atribuirea in proprietate, cu titlu gratuit, a spatiilor zootehnice dezafectate si a plantatiilor vitipomicole abandonate.

De sprijinul acordat prin lege vor beneficia familiile tinere in care cel putin unul dintre membri are varsta de pana la 40 de ani, care au domiciliul la tara sau doresc sa se stabileasca acolo, tinerii care au o afacere in domeniul agricol, dar si specialistii care lucreaza in agricultura, personalul didactic, cadrele medicale si preotii.

Agentia SAPARD a reziliat 20 de contracte

Au fost reziliate 15 contracte incheiate cu beneficiari la Masura 1.1 - "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole" si 5 contracte la Masura 2.1 - "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", potrivit unei in-formari puse la dispozitie de Agentia SAPARD, privind "stadiul implementarii programului SAPARD la 8 octombrie 2004".

Rezilierea s-a facut din cauza problemelor care au aparut cu contractatorii, firmele (desemnate de catre comisiile de evaluare) neavand capacitatea tehnica si financiara de a executa acele lucrari.