Ministrul roman al apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat la BBC ca e posibil ca Romania sa trimita mai multi soldati in Irak, in preajma alegerilor din aceasta tara, programate la inceptul anului viitor.

Ioan Mircea Pascu a subliniat ca este o chestiune care mai trebuie analizata si ca orice masura in acest sens trebuie aprobata politic.

Romania a trimis deja 700 de soldati in Irak.

Ministrul Pascu a facut aceasta declaratie inaintea sosirii la Bucuresti a ministrului american al apararii, Donald Rumsfeld.

Oficialul american face o vizita oficiala de doua zile in Romania, unde se va intalni cu presedintele Ion Iliescu, cu ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, si cu militari romani care au participat la misiuni in Afganistan si Irak.

Dupa vizita oficiala, Donald Rumsfeld va participa la Reuniunea informala a ministrilor de externe din tarile NATO, programata miercuri si joi la Poiana Brasov.

Se asteapta ca printre subiectele abordate la reuniune sa se afle operatiunile NATO de mentinere a pacii din Balcani si Afganistan, dar si situatia din Irak.

Ultima zi a reuniunii va fi consacrata Consiliului NATO-Rusia, cu participarea ministrului rus al apararii, Serghei Ivanov.

Baze militare

Purtatorul de cuvant al NATO, James Apathurai, s-a declarat aproape convins ca Brasov vor avea loc discutii bilaterale intre Romania si Statele Unite la nivel de minstrii ai apararii, dar a adaugat ca nu poate spune daca in discutii se va aborda subiectul amplasarii unor baze americane in Romania.

"Statele Unite si-au informat aliatii NATO asupra planurilor de reamplasare a unor baze militare; dar aceasta este o decizie a SUA"- a precizat oficialul american.

"Daca Statele Unite doresc discutii bilaterale cu Romania despre amplasarea aici a unor baze sau in oricare alta tara, atunci vor avea astfel de discutii"- a adaugat purtatorul de cuvant al NATO.

Ministrul roman al apararii, Ioan Mircea Pascu a declarat la BBC ca Romania va incerca sa-l convinga pe ministrul american al apararii ca aici pot fi amplasate baze americane.

Avantaje

Dincolo de avantajele strategice ale amplasarii unei baze NATO, avantajele economice aduse de existenta unei asemenea baze pe teritoriul unei tari nu sunt nici ele de neglijat.

Tocmai de aceea, Romania nu este singura in competitia pentru a oferi locatia unei noi baze americane.

Bulgaria, si ea membra NATO, s-a declarat dispusa sa gazduiasca o asemenea baza a armatei americane.

BBC

Sondaj Revista Presei

Sunteti de acord cu suplimentarea fortelor romane din Irak?

Optiune 1: Da

- voturi: 142 (15.90%)

Optiune 2: Nu

- voturi: 315 (35.27%)

Optiune 3: Sa fie retrasi toti soldatii romani

- voturi: 422 (47.26%)

Optiune 4: Nu ma intereseaza

- voturi: 14 (1.57%)

Total voturi: 893