Dupa saptamani de framantari, Adrian Nastase si Octav Cozmanca au definitivat listele cu candidatii PSD pentru Parlament, aruncand in aer operatiunea alegerilor preliminare, desfasurata pe 5 septembrie, si trimitand direct la cosul de gunoi criteriile propagandistice ale constituirii listelor.

Rand pe rand, Nastase si Cozmanca au incalcat si criteriul cu 30% tineri pe liste, si pe cel cu 25% femei, si promisiunea ca “centrul” nu isi va rezerva decat 10% din locuri. Asta s-a intamplat pentru ca a trebuit sa le acorde locuri si umanistilor, si pesedistilor nemultumiti, care incepusera sa faca presiuni si sa ameninte cu dezvaluiri despre membrii conducerii centrale.

In ceea ce ii priveste pe cei pe care “centrul” ii face parlamentari, acestia sunt mai mult de 10%, iar, daca ii numaram si pe cei de la PUR, conducerea PSD a aranjat cu mana ei mai mult de 50% din candidatii cu sanse sa ocupe un loc in Parlament. Am identificat nu mai putin de 24 de persoane care au primit locuri in fruntea listelor.

Favoritii lui Ion Iliescu au fost plasati in general la Senat: Corina Cretu - locul 4 in Bucuresti, Octavian Stireanu - locul 1 la Buzau, Rodica Stanoiu - locul 1 la Olt, Razvan Theodorescu - locul 1 la Botosani, Serban Nicolae - locul 1 la Ialomita. Pe ultima suta de metri, a fost plasat si revolutionarul Dan Iosif, pe locul 2 la Camera, in Giurgiu.

Claudiu Iordache, un alt consilier prezidential, a fost plasat pe locul 2 (neeligibil) de la Senat in Timis. Adjunctei lui Adrian Severin, Anne Juganaru, i s-a dat locul 2 la Senat in Gorj.

Si favoritilor lui Nastase li s-au gasit pozitii bune pe liste, dar la Camera Deputatilor: Titus Corlatean - locul 2 la Brasov, Mihai Tanasescu - locul 1 la Arges, Bogdan Aurescu - locul 5 la Dambovita, Iancu Iulian - locul 2 la Neamt, Mircea Ursache - locul 4 la Bucuresti, Zamfir Dumitrescu - locul 5 la Bucuresti, Ion Sasu - locul 3 la Dolj, Ion Moraru - locul 3 la Bacau, Leonard Cazan - locul

3 la Iasi. Pentru doi dintre tinerii preferati de Nastase s-au gasit la Bucuresti doar locuri pseudoeligibile: Alexandru Popa - locul 14 si seful Uniunii Studentilor din Romania, Nicu Banicioiu - locul.

Cei care nu au mai avut loc la Camera au fost plasati la Senat, dar pe locuri eligibile: Valeriu Steriu - locul 2 la Olt, Alexandru Athanasiu - locul 1 la Bihor, George Maior - locul 1 la Alba, Vasile Gherasim - locul 6 in Bucuresti. Seful Statului Major al Armatei, Mihai Popescu, candideaza in capul listei de la Senat in Valcea.

Nastase i-a salvat si pe cativa dintre traseistii veniti de la PD: Bogdan Niculescu Duvaz - locul 1 la Camera in Tulcea, Cristian Dumitrescu - locul 3 in Vrancea si Ion Cristolovean - locul 2 la Senat in Brasov.

Umanistii, pe langa cele 32 de pozitii asa-zis eligibile, au primit inca 14 in coada listelor. In realitate, dintre cele 32 de pozitii, eligibile sunt doar 22. Singura modificare survenita este ca omul de afaceri umanist din Vrancea a fost refuzat de Oprisan pe locul 1 la Senat, fiind mutat pe locul 2 la Buzau.

Pentru a-i linisti pe candidatii mutati la spre coada listei, PSD a anuntat ca 50,6% dintre mandate (adica 228) sunt eligibile, desi, initial, din PSD+PUR rezultau 45%, mandatele calculate fiind in numar de 203.

Asa cum se anticipa, de pe listele finale nu lipsesc o serie de “dinozauri” ai partidului de guvernamant, unii dintre ei avand “continuitate” inca de pe vremea CPUN sau a FSN din perioada 1990-1992.

O parte dintre acestia si-au castigat locul eligibil “transpirand” la preliminare, altii au fost “avansati” de pe locuri codase, iar altii au fost pusi direct cu pixul.

Din categoria “nouazecistilor” ii avem pe Adrian Nastase, Adrian Severin (Camera Deputatilor) si Ion Iliescu (Senat), la Bucuresti; Timotei Stuparu (D) si Serban Mihailescu (S), la Teleorman; Octav Cozmanca (S) la Suceava, Ioan Mircea Pascu (D), la Satu Mare; Dan Mircea Popescu si Antonie Iorgovan (S), la Prahova; Valer Dorneanu (D) si Ion Solcanu (S), Ioan Timis (D), la Hunedoara;

Grigore Zanc (S), la Cluj; Doru Ioan Taracila (S), la Calarasi; Viorel Hrebenciuc (D) si Dan Matei Agathon (S), la Bacau; Filip Georgescu (D) si Nicolae Vacaroiu (S), la Arges. De asemenea, cel putin 15 PSD-isti se afla aproape sigur in fata celui de-al treilea mandat de parlamentar. Printre acestia, brasoveanul Constantin Nita, Tudor Mohora, Miron Mitrea s.a.

Exista si o alta categorie. Cea a “disparutilor” - senatori si deputati cu nume cat de cat sonore. Acestia fie nu se regasesc pe liste - unii dintre ei avand chiar pozitii eligibile sau semieligibile dupa preliminarii (Gheorghe Dutu - locul 2 la Camera la Brasov si Ionel Olteanu - locul 3 la Senat la Buzau), fie se regasesc, dar pe locuri “fara sperante”.

In aceasta ultima categorie intra Constantin Selagea (Alba), Mihaela Mandrea Muraru si Craciun Avram (Arad), Georgiu Gingaras (Arges), Rodica Selaru (Bacau), Gheorghe Rosculet (Brasov), Petre Posea (Buzau), Tudor Balta (Constanta), Valentin Calcan (Dambovita), Neculai Grigoras, Eugenm Arnautu si Virgil Popescu (Dolj), Ghiorghi Prisacaru (Suceava), Hildegard Puwak si Matei Viorel (Timis), Dumitru

Buzatu (Vaslui), Fevronia Stoica (Vrancea), Ecaterina Andronescu, Stefan Cazimir, Ioan Pop de Popa, Nora Rebreanu (Bucuresti). Demn de semnalat este faptul ca, in proprotie de 100%, nu se regasesc pe liste deputatii si senatorii din grupul “revolutionarilor” condusi de Dorin Lazar Maior, cel care a intrat, in 2000, in Parlament pe listele PRM si care, in 2001, a trecut la PSD.

COTIDIANUL