Primul ministru, Adrian Nastase, a declarat corespondentului BBC la Vaslui ca nu s-a luat nici o decizie privind eventuala suplimentare a numarului de militari romani din Irak.

"Nu exista deocamdata o decizie a CSAT in acest sens. Sigur ca toti inteleg faptul ca alegerile din Irak vor necesita un sprijin din partea tuturor statelor ONU si din partea coalitiei, dar este o chestiune pe care nu am discutat-o in mod formal si nu s-a luat o decizie."

Precizarea a fost necesara intrucat in mai putin de 24 de ore doi dintre cei mai importanti ministri ai guvernului Nastase au transmis mesaje diferite in privinta eventualei suplimentari a numarului de militari romani in Irak.

Ministrul de externe, Mircea Geoana, a infirmat categoric aceasta posibilitate, spunand ca ar fi dincolo de puterile Romaniei sa mai contribuie la efortul irakian.

Intr-o declaratie facuta la postul de radio Delta RFI, ministrul de externe a spus:

"La acest moment prezenta noastra este indestulatoare. Suntem pregatiti sa discutam schimbari in structura prezentei noastre, dar la acest moment nu suntem pregatiti pentru o suplimentare eventuala pe nici un front extern."

"Vom analiza acest lucru cu foarte multa deschidere, dar decizia noastra este de mentinere a plafonului actual."

"Este un efort considerabil, avem un numar mare de militari in strainatate si bineinteles suntem interesati ca in perioada urmatoare sa putem mentine acest plafon."

"Am ajuns la nivelul maxim de efort militar si bugetar pe care ni-l putem permite pentru aceasta etapa, vom vedea care este evolutia."

"Mai multi militari"

Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, spusese insa anterior la BBC ca s-ar discuta posibilitatea de a trimite un numar mai mare de militari romani in Irak, in noul context politic.

Domnul Pascu facea referire la crearea noului guvern din Irak si la sprijinul pe care Organizatia Natiunilor Unite il acorda tarii pentru democratizare.

Ministrul apararii a spus ca este esentiala decizia politica in acest sens.

Din punct de vedere tehnic, mai declara ministrul Pascu, suplimentarea s-ar putea face, dar nu cu un numar foarte mare de soldati.

Romania a trimis deja 700 de soldati in Irak.

Vizita Rumsfeld

Ministrul Pascu a facut aceasta declaratie inaintea sosirii la Bucuresti a ministrului american al apararii, Donald Rumsfeld.

Donald Rumsfeld face o vizita oficiala de doua zile in Romania. El a fost primit astazi de presedintele Ion Iliescu la Palatul Cotroceni. La intalnire au participat si ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu si cel de externe, Mircea Geoana.

In declaratia sa, Ion Iliescu a precizat:

"Am abordat in cursul discutilor noastre, cum era si firesc, situatia din Irak, tara in care domnul Secretar de Stat Donald Rumsfeld tocmai a facut o vizita."

"Romania si Statele Unite ale Americii sustin calendarul politic intern din Irak si considera importante pentru viitorul pasnic al Irakului tinerea alegerilor la termenul stabilit."

"Am discutat cu domnul Rumsfeld aspecte concrete ale cooperarii romano-americane, inclusiv in plan militar."

"Ce decizii se vor lua in unele sau altele dintre subiectele supuse discutiei vor decide, de comun acord, Administratia Americana, Guvernul Romaniei si Parlamentele tarilor noastre."

"Romania considera ca intarirea si diversificarea legaturilor transatlantice, cresterea rolului NATO in gestionarea acestor crize sunt vitale atat pentru Europa, cat si pentru Statele Unite ale Americii," a declarat Ion Iliescu.

Donald Rumsfeld a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat "coalitiei antiteroriste" si a precizat ca Romania este un aliat puternic si de incredere al SUA.

El a mai multumit si pentru turul organizat luni de oficialii MApN la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Constanta, dar a spus ca nu poate preciza cand, sau daca se va infiinta acolo o baza americana.

Donald Rumsfeld a spus ca SUA se afla in prin proces de reamplasare a bazelor americane in lume si ca decizia va fi luata treptat si va fi pusa in practica in etape, in urmatorii 4 - 6 ani.

Baze militare

Dincolo de avantajele strategice ale amplasarii unei baze NATO in Romania, avantajele economice aduse de existenta unei asemenea baze pe teritoriul unei tari nu sunt nici ele de neglijat.

Tocmai de aceea, Romania nu este singura in competitia pentru a oferi locatia unei noi baze americane.

Bulgaria, si ea membra NATO, s-a declarat dispusa sa gazduiasca o asemenea baza a armatei americane.

Reuniune NATO

Dupa vizita oficiala, Donald Rumsfeld participa la Reuniunea informala a ministrilor de externe din tarile NATO, care incepe miercuri la Poiana Brasov.

Se asteapta ca printre subiectele abordate la reuniune sa se afle operatiunile NATO de mentinere a pacii din Balcani si Afganistan, dar si situatia din Irak.

Ultima zi a reuniunii va fi consacrata Consiliului NATO-Rusia, cu participarea ministrului rus al apararii, Serghei Ivanov.