Prezentata, la vremea semnarii contractului de vanzare drept un succes, privatizarea Combinatului Siderurgic Resita cu firma americana Noble Ventures continua sa dea batai de cap autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, la Tribunalul de arbitraj de la Washington, unde se judeca procesul dintre statul roman si firma Noble Ventures, au avut deja loc audierile martorilor si partilor, dupa care urmeaza sa aiba loc o pledoarie, decizia finala fiind programata pentru luna decembrie 2004.

Dupa cum se cunoaste, pe motiv ca ar fi fost indepartata ilegal de la conducerea Combinatului Siderurgic Resita, firma americana Noble Ventures cere 353 de milioane de dolari despagubiri. „Pana in prezent, procesul ne-a costat 31,424 miliarde lei pentru casa de avocatura Musat&Asociatii si 4,218 milioane de dolari pentru firma americana de avocatura White&Case.

Sunt sume foarte mari, insa este vorba de a apara statul roman intr-un proces in care daunele cerute sunt de aproape o suta de ori mai mari“, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Mircea Ursache, presedintele AVAS. Vandut cu 500.

000 de dolari pe vremea fostului FPS, Combinatul Siderurgic Resita continua sa inghita sume uriase de bani, doar pana in prezent cheltuielile cu procesul fiind de 10 ori mai mari decat ce a obtinut statul roman din aceasta vanzare.

Oficial Noble Ventures a cumparat, in 2000, 94,4% din actiunile Combinatului Siderurgic Resita, iar valoarea totala a tranzactiei incheiate ar fi trebuit sa fie, inclusiv cu investitiile ce urmau a fi realizate, de 85,25 milioane de dolari.

Insa, in decembrie 2002, contractul de privatizare a devenit nul, pe baza uneia dintre prevederile documentului, care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata a doua rate succesive. „Cred ca, in proportie de 99%, vom castiga acest proces, care a fost foarte bine documentat de avocatii nostri“, a declarat optimist Mircea Ursache.

Si avocatii statului roman implicati in proces sunt optimisti cu privire la sansele Romaniei.

„Avocatii au facut eforturi pentru pregatirea unei aparari de calitate pentru statul roman, ceea ce ne face optimisti cu privire la evolutia ulterioara a procesului“, a declarat, acum cateva zile, Florentin Tuca, avocat asociat coordonator si seful echipei desemnate de casa de avocatura Musat&Asociatii sa reprezinte autoritatile romane la Washington.

Totusi, garantia castigarii procesului nu exista, drept pentru care autoritatile se si tem de acest proces, mai ales ca ar putea insemna, in caz de verdict negativ, deschiderea cutiei Pandorei.

„Daca pierdem acest litigiu, procesele vor continua in Romania“, i-a amenintat Mircea Ursache, presedintele AVAS, pe semnatarii romani ai contractului de privatizare, considerat de acesta defectuos. Tribunalul de arbitraj de la Washington este format din trei arbitri, unul din partea romana, unul din partea firmei americane si al treilea din partea Bancii Mondiale.