Alianta PNL-PD si-a prezentat joi, 14 octombrie, a treia parte din programul de guvernare care priveste bugetul consolidat si strategia macroeconomica pentru perioada 2005-2008, informeaza BBC. Analistii lauda platforma de guvernare a Aliantei PNL-PD, scrie

Cotidianul, apreciind ca modelul economic prezentat de democrati si liberali este bazat pe o reducere-soc a fiscalitatii directe. In

Gardianul, Geoana acuza: Platforma Aliantei este o tentativa de plagiat!.

Alianta PNL-PD si-a prezentat astazi a treia parte din programul de guvernare.

Alianta isi prezinta programul pe etape: primele doua au acoperit mediul de afaceri, educatia, agricultura, sistemul de pensii si sanatatea.

Astazi liderii aliantei au prezentat programul de guvernare cu privire la bugetul consolidat si strategia macroeconomica pentru perioada 2005-2008.

Politici liberale si politici sociale

Liderul Partidului National Liberal, Calin Popescu Tariceanu a explicat principiile programului:

"Programul de guvernare al Aliantei imbina doua nevoi presante pentru societatea romaneasc: o nevoie pentru politici liberale bazate pe libera initiativa si concurenta - politici al caror rezultat direct sa fie o economie solida - si o crestere reala de care sa beneficieze toti cetatenii."

"E vorba de politici liberale alaturi de politici sociale care exprima responsabilitatea noastra sociala si care vor avea menirea sa corecteze neajunsurile sociale ale unei tranzitii ce pare fara de sfarsit," a mai spus presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Prioritati

Alianta Dreptate si Adevar a trecut intre prioritatile sale electorale sustinerea intreprinzatorilor privati si stimularea liberei initiative.

Aceasta s-ar putea face conform programului Aliantei prin combaterea coruptiei si a retelelor clientelare si prin renuntarea la practicile, pe care le considera clientelare, de scutiri si reesalonari ale datoriilor. De asemenea prin reducerea birocratiei.

E vorba de politici liberale alaturi de politici sociale care exprima responsabilitatea noastra sociala si care vor avea menirea sa corecteze neajunsurile sociale ale unei tranzitii ce pare fara de sfarsit

Calin Popescu Tariceanu

O alta prioritate a aliantei in domeniul economic este asigurarea unui mediu concurential corect si predictibil.

Liberalizarea completa a pietei muncii este, in opinia celor de la Alianta DA, o alta metoda prin care poate fi incurajata initiativa privata.

Insa prima dintre masurile pe care alianta le considera necesare pentru incurajarea si dezvoltarea initiativei private este asa numita relaxare fiscala.

BBC

Analistii lauda platforma de guvernare a Aliantei PNL-PD

Numai cuvinte de lauda, insotite de oarecare sugestii si mici atentionari, au avut, ieri, analistii economici invitati de liderii Aliantei sa comenteze programul de guvernare gandit de principalii sai specialisti in economie.

Prima prezentare a programului, in rezumat, ce i-a revenit chiar inainte de retragere lui Theodor Stolojan, a generat in presa reactii mai degraba critice, care au pus in balanta populismul PSD cu cel al Aliantei.

De data aceasta, echipele de PR din spatele celor doua partide ale Opozitiei au mers pe o alta varianta: o prezentare detaliata a tintelor platformei de guvernare, impreuna cu riscurile ce pun in pericol atingerea acestora, totul dublat de prezentarea, de catre seful comisiei ce a elaborat programul, Adriean Videanu, a modelului economic pe care au fost construite proiectiile macroeconomice.

Patru sunt obiectivele acestuia: accelerarea cresterii economice si transferul ei asupra nivelului de trai, reducerea decalajelor in raport cu UE, valorificarea resurselor interne, inhibate de fiscalitate excesiva, coruptie si interventionism, si asigurarea conditiilor pentru stimularea investitiilor, ca pilon al cresterii.

In esenta, programul se bazeaza pe o reducere-soc a fiscalitatii, prin introducerea ratei unice de impozit pe venit de 16%, egala cu impozitul pe profit. Pe analizele prezentate rezulta ca introducerea cotei unice genereaza diferente considerabile de impozitare pentru 40% dintre platitorii de impozite, din categoria celor cu venituri mai mari.

Astfel, la un salariu de 20 de milioane de lei, impozitul pe venit ar fi cu aproape un milion de lei mai mic. Totodata, foarte important, in cazul celor cu venituri mici si medii, acestea nu ar scadea, prin aplicarea cotei unice de 16%. PIB ar urma sa creasca de la 56 la 90 de miliarde euro in 2008, iar inflatia sa ajunga in acelasi an la 3% din PIB.

Numarul salariatilor este anticipat a nu creste foarte tare, de la 4,6 la 5 milioane in 2008. Nivelul investitiilor straine este prevazut la 3,1 miliarde euro in 2008, la o crestere a datoriei externe previzionata cu aproape un procent mai mare.

Accentul in discursul liderului PD, Traian Basescu, a fost pus pe incadrarea evaziunii fiscale in zona criminalitatii economice si pe respingerea categorica a modelului de stat paternalist. Programul a fost trimis tuturor institutiilor financiare internationale si a fost receptat pozitiv, a mai amintit acesta.

Pentru Ilie Serbanescu, „programul da senzatia ca este o treaba serioasa“. El a descris ca foarte oportuna in context european atacarea fiscalitatii directe, pentru ca este o zona unde Bruxellesul nu a impus restrictii, apreciind ca „foarte buna“ intentia de egalizare a impozitului pe profit cu cel pe venit.

Dar, a comentat el, nu problema fiscalitatii ar fi cea mai dureroasa pentru economia romaneasca, ci cea a contributiei de aproximativ 50% din salariu la asigurarile sociale. Serbanescu a atentionat ca va urma, in perspectiva lui 2007, o guvernare foarte grea.

Daniel Daianu a accentuat nevoia de relationare exacta a politicii fiscale cu cea monetara si a insistat ca este nevoie de fructificarea sistemului de delocalizare industriala pana nu va fi restrictionat de la Bruxelles. El a propus si infiintarea unei banci prin care sa fie gestionate finantarile din domeniul agricol.

Mihaela Ganet

Cotidianul - 15 octombrie 2004

Geoana: Platforma Aliantei este o tentativa de plagiat!

Cristina Postolache

Candidatul PSD pentru functia de prim-ministru, in cazul in care PSD ar castiga alegerile, a sustinut, ieri, ca programul de guvernare prezentat de Alianta D.A. nu reprezinta altceva decat "o tentativa de plagiat, o insiruire de promisiuni si intentii disparate".

"Noi asteptam un program real, si nu o tentativa de plagiat. Va spun cu toata responsabilitatea ca propunerile Opozitiei sunt in cea mai mare masura realizarile noastre", a asigurat Geoana.

El a explicat totodata ca, in privinta capitolului destinat integrarii europene, platforma Opozitiei "este cea mai vulnerabila". "Sunt profund ingrijorat de acest aspect si imi provoaca neliniste ca om politic, dar ca si cetatean al Romaniei", a adaugat Geoana.

Gardianul - 15 octombrie 2004