Stimati cititori, ma simt dator sa va avertizez ca lecturind acest ziar va expuneti unui risc major: acela de a-i infuria la culme pe Adrian Nastase, pe familia sa si pe prietenii care le cara valizele.

Mai mult, daca indrazniti sa postati pe pagina de Internet a “Evenimentului zilei” comentarii care le pot irita sensibilitatea, sinteti in pericol de a fi sunat de vreo ruda a premierului, de a vi se urla in telefon “Golanule!”, de a fi dat in judecata pentru calomnie si de a vi se cere despagubiri cit salariul dumneavoastra pe 10 ani.

Nu zimbiti, pentru ca nu este o gluma! Asa a patit Gabriel Corban, un cercetator de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (fostul ICI). A citit ancheta despre firmele si datoriile Danei Barb, sora primului-ministru, publicata de ziarul nostru in urma cu doua luni, si a scris un comentariu, pe care l-a postat pe forumul de discutii gazduit de pagina de Internet.

Spre deosebire insa de majoritatea celor care isi exprima parerea pe Internet si care folosesc pseudonime, Gabriel Corban a semnat comentariul cu numele sau real. Urmarea: Dana Barb l-a dat in judecata pentru calomnie si ii cere despagubiri zece mii de euro.

Nici astazi Gabriel Corban nu stie care dintre afirmatiile sale a enervat-o atit de tare pe sora primului-ministru.

Aceea ca “nu a plecat de bunavoie de la firma Herzfeld&Rubin, ci pur si simplu a fost descalificata pe motive de incompetenta” sau ca “Domnul Barb s-a adresat Doamnei Barb, in public, intr-un limbaj “ca la usa cortului””? Sau poate informatia ca inaintea alegerilor din 2000 a fost chemat la vila lui Adrian Nastase pentru a lista de pe un calculator

“adus” fisiere ce contineau cheltuielile fostilor guvernanti?

Indiferent insa de motivele care au determinat-o sa reactioneze atit de dur impotriva unui text vazut de maximum citeva sute de cititori, este limpede ca Dana Barb a avut de unde sa invete. De la fratele sau.

Amindoi impartasesc, dupa cum se vede, aceeasi aversiune fata de dezvaluirile care ii privesc, raspindite prin Internet.

Si Adrian Nastase a vazut negru in fata ochilor cind a aparut celebrul “Armaghedon”, raportul anonim despre averea sa, si nu s-a multumit doar sa-l dea in judecata pe Mugur Ciuvica. L-a saltat de pe strada, cu politisti si procurori, si l-a bagat direct in arest.

Si intr-un caz, si in celalalt, scopul urmarit a fost intimidarea. Cu Ciuvica le-a mers. Astazi, purtatorul de vorbe al lui Emil Constantinescu nu mai scoate o vorba despre liderul PSD. Ba chiar ii da o mina de ajutor, punind tunurile pe Traian Basescu.

Impotriva ziarelor cu care nu au reusit sa se inteleaga la publicitatea de stat, tot metoda intimidarii o aplica. In urma cu citeva luni, citiva lideri PSD au negociat cu unul dintre marii avocati ai Romaniei o campanie de procese pe banda rulanta, in care sa fie acuzati toti cei care scriu impotriva lor. Desi avocatul respectiv a refuzat, operatiunea a inceput deja.

Alexandru Bittner, omul de casa al premierului, i-a intentat deja sapte procese lui Cornel Nistorescu.

Noutatea pe care o aduce cazul Corban este ca nu se mai multumesc sa ne dea in judecata doar pe noi, ziaristii, ci au inceput si hartuirea cititorilor care isi permit sa aiba opinii. Din pacate, traim intr-o epoca in care topirlanul politic vrea onorabilitate cu orice pret.

Intoleranta la critica pe care o dovedesc premierul si familia sa arata inca o data adevarata natura a castei care conduce Romania. De la expresia “mai animalule!” a lui Ion Iliescu, la gestul de a da in judecata un om pentru citeva fraze postate pe Internet este o distanta foarte mica.

E suficient sa ricii putin camuflajul de batrinel cumsecade al presedintelui sau poleiala de baiat fin, colectionar de tablouri si carti, a premierului ca sa dai de aceeasi radacina umana si politica, patentata in laboratoarele comunismului.

O specie caracterizata de obsesia de a fi recunoscuta drept clasa conducatoare, de dispretul fata de clasa de jos, “muncitoare” in folosul lor, de agresivitatea maxima fata de cei care ii contesta. O burghezie de neamuri proaste, lacoma si incapabila sa inteleaga in ce consta aristocratia democratiei - decenta si eleganta in relatia cu cetatenii.

Respect chiar si fata de cei care te huiduie, iti arunca un tort in fata, sau, infinit mai discret, afiseaza un comentariu pe Internet.