Trei oameni cu responsabilitati mari in administrarea tarii au fost numiti recent in pozitii-cheie la PSD. Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor, a fost reinscaunat lider la PSD Bucuresti si “coordonator unic” al campaniei in Capitala. Miron Mitrea, ministrul transporturilor, a devenit coordonatorul campaniei electorale a PSD.

Octavian Stireanu, consilier prezidential, va fi seful campaniei candidatului Adrian Nastase. De acum incolo, cei trei vor trebui sa lucreze full-time la partid, punind sub un mare semn de intrebare prestatia lor in administrarea tarii.

Situatia este cu atit mai grava cu cit PSD decidea, in iunie, ca este nevoie de “o separare mult mai clara” intre activitatile guvernamentale si cele de la partid. Doar Octavian Stireanu a anuntat ca si-a luat concediu fara plata de la Cotroceni, insa nu a renuntat complet la functie.

Nu e clar cum va reusi Dan Ioan Popescu sa impace si munca de la partid, si activitatea de la minister. Pina la ora inchiderii editiei n-am primit nici un raspuns de la Biroul de presa al Ministerului Economiei si nu stim daca Popescu isi va lua concediu fara plata ori se va retrage din functie.

Pe de alta parte, Dan Ioan Popescu a fost reinvestit, simbata, cu puteri depline la organizatia PSD Bucuresti. Asta se intimpla la numai citeva luni de la fortarea retragerii sale de la sefia celei mai mari filiale de partid, atunci cind, in urma scorurilor slabe la alegerile locale, s-a decis ca toti liderii de filiale cu rezultate mai slabe decit cele din 2000 sa-si prezinte demisiile.

Popescu, pe atunci presedinte al PSD Bucuresti, a anuntat cu lacrimi in ochi ca-si depune mandatul. “Eu, ca lider politic, am datoria sa respect hotarirea Delegatiei Permanente si, ca atare, am venit astazi in fata dumneavoastra pentru a-mi prezenta demisia din functia de presedinte al organizatiei de Bucuresti”, spunea Dan Ioan Popescu pe 2 iulie.

Astazi, el a redevenit seful filialei, in urma unei sedinte prezidate de insusi Adrian Nastase.

Fara a fi numit in mod explicit cu titulatura de “presedinte” al filialei, Popescu a primit in schimb functia de “coordonator unic al campaniei PSD Bucuresti”, ceea ce inseamna cam acelasi lucru, dupa cum ne-au declarat mai multi lideri ai organizatiei.

Fostul presedinte al PSD Bucuresti, Mircea Ursache, sustine ca Dan Ioan Popescu “a preluat integral activitatea in aceasta perioada”, dar ca, dupa scrutinul din 28 noiembrie, se vor organiza alegeri pentru toate posturile de conducere din cadrul filialei. “Nu exista un presedinte acum, ci un coordonator unic al activitatii”, mai spune Ursache.

Una peste alta, in numai trei luni, Dan Ioan Popescu a fost dat afara pentru rezultatele slabe de la locale (atunci cind, practic, PSD a pierdut Bucurestiul) si a fost reinscaunat sef suprem pentru a obtine rezultate bune la alegerile generale.

Nici in cazul lui Miron Mitrea lucrurile nu sint clare: cum va putea sa “coordoneze organizatiile PSD” si, in acelasi timp, sa conduca si Ministerul Transporturilor. Nici de la institutia lui Miron Mitrea n-am aflat daca acesta are de gind sa se retraga din fruntea ministerului pe durata campaniei electorale.

Cind a intrat Stireanu in “concediu fara plata”?

Consilierul prezidential Octavian Stireanu a declarat ieri, pentru BBC, ca de vineri a intrat in concediu fara plata. El a explicat ca a luat aceasta decizie dupa ce a fost numit conducatorul campaniei electorale a lui Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR la presedintie.

Iritat de insistenta BBC, care a vrut sa afle cum se poate impaca statutul de consilier prezidential cu cel de sef al unei campanii electorale, Stireanu declarat: “Interferenta pe care dumneavoastra (BBC - n.r.) o insinuati - cu suficienta evidenta - intre ipostaza de consilier prezidential si aceea de responsabil al unei campanii electorale nu exista.

Consilierul prezidential Octavian Stireanu este scos complet din atributiile acestei ipostaze. De indata ce am facut cerere mi s-a aprobat acest concediu fara plata”. Afirmatia lui Stireanu - ca a intrat in concediu fara plata inca de vineri - se contrazice insa cu explicatiile Corinei Cretu, purtatoarea de cuvint a Cotrocenilor.

Tot ieri, Cretu declara Mediafax ca Stireanu cauta inca solutii pentru plecarea in echipa lui Nastase: “Sfatuindu-se cu presedintele Ion Iliescu si cu juristii, Octavian Stireanu va gasi formula potrivita pentru a se putea concentra cu toate fortele asupra campaniei electorale a lui Adrian Nastase”.

Cretu a declarat ca, din punct de vedere legal, nu exista nici o incompatibilitate intre statutul lui Stireanu de consilier prezidential si numirea sa ca sef de campanie. Alti patru consilieri ai sefului statului - Rodica Stanoiu, Corina Cretu, Dan Iosif si Claudiu Iordache - vor participa la alegeri, pe post de candidati ai PSD, pentru un loc in parlament.

Analistul Sorin Ionita e de parere ca, desi legea nu interzice implicarea in politica a salariatilor de la Administratia Prezidentiala, ar fi fost normal ca acestia sa isi dea demisia, avind in vedere statutul, teoretic, de neutralitate politica al acestei institutii. (Cristian Oprea)

Practic, vom realiza, incepind din luna august, o separare mult mai evidenta intre activitatile guvernamentale: ministrii se vor ocupa de ceea ce reprezinta prioritatile la nivelul cabinetului, iar pe de alta parte parlamentarii se vor ocupa de problemele pe care le au in cadrul parlamentului.

Sorin Ionita: “Este un abuz”

Analistul politic Sorin Ionita afirma ca numirea consilierului de la Cotroceni Octavian Stireanu drept sef al campaniei prezidentiale reprezinta “un abuz, chiar daca si-a luat concediu fara plata”. “E consilier prezidential, nu trebuia sa fie in partid. Daca voia, trebuia sa-si dea demisia.

E drept ca nu incalca, probabil, legea in litera ei, dar in spirit, in mod sigur”, a spus Ionita. In opinia acestuia, si implicarea in campania PSD a ministrilor Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea este incorecta. (Oana Dobre)