Probleme mari pentru UDMR. Conform unui anunt facut public de oficialii Uniunii Civice Maghiare din Romania (UCMR), ieri seara, aceasta formatiune a depus la Biroul Electoral Central listele cu semnaturile necesare pentru participarea la alegerile parlamentare.

Presedintele UCM Sfantul Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat ca formatiunea a reusit sa adune peste 25.000 de semnaturi din 15 judete ale tarii si din Bucuresti, inclusiv in judetele Bacau, Sibiu, Alba, Hunedoara, unde traiesc foarte putini maghiari.

Vicepresedintele UCM Tulit Attila a declarat, ieri, ca, in doar o saptamana, au reusit sa adune peste 25.000 de semnaturi. „Am demarat aceasta actiune foarte tarziu, fiindca metodologia Legii electorale a aparut foarte tarziu.

Cu toate acestea, am reusit sa finalizam actiunea. Speram ca nu vom fi si de aceasta data impiedicati sa participam la alegeri, asa cum am fost la alegerile locale“, a spus Tulit.

El a precizat ca Uniunea va avea candidati proprii la alegerile parlamentare, afirmand ca s-a luat aceasta decizie deoarece maghiarii din Romania considera ca nu reprezentarea in Parlament a UDMR este un lucru important, ci reprezentarea comunitatii maghiare.

Tulit Attila a mai afirmat ca prealegerile organizate de UDMR nu au innoit grupul parlamentar al UDMR, ci „s-a dorit doar legitimarea structurii acestuia“. „Din acest motiv, UCM considera ca o «autoamagire de calitate inferioara» toate acele tentative care accentueaza faptul ca prealegerile sunt ale tuturor maghiarilor“, a adaugat Tulit.

In cazul in care BEC nu va mai gasi vreo fisura procedurala in ceea ce priveste dreptul UCMR de a candida in alegerile parlamentare, s-ar putea sa avem surprize in noiembrie la nivelul comunitatii maghiare. Ar fi pentru prima data in perioada postdecembrista cand UDMR ar avea un contracandidat serios pe culoarul sau electoral.

Contactat de Cotidianul, numarul doi din UDMR, deputatul Borbely Laszlo, s-a aratat extrem de dezamagit de faptul ca UCMR incearca sa participe in alegeri pe liste proprii.

„Eu cred ca, prin ceea ce face acum, UCMR vrea sa pericliteze prezenta comunitatii maghiare in Parlament. Prin asta se da apa la moara partidelor nationaliste, care de mai bine de 10 ani doresc sa scoata UDMR din Parlament. Sper sa nu fie posibil asa ceva“, a spus Borbely.

Liderul UDMR a exclus o eventuala negociere sau un dialog cu reprezentantii UCMR: „Nu stiu ce am putea negocia dupa ce au avut loc prealegerile, la care au participat 100.000 de maghiari“.

Temerile fruntasului UDMR sunt indreptatite. O competitie intre UDMR si UCMR pe un bazin de maximum 7% din electorat ar putea avea ca rezultat ratarea pragului electoral de catre ambele tabere. Si asa, conform mai multor sondaje de opinie din acest an, UDMR a inregistrat in optiunile virtuale de vot procente nelinistitoare.

Daca adauga faptul ca, in judetele Covasna si Harghita, UCMR nu sta rau deloc, pentru gruparea condusa de Marko Bela se anunta zile grele.