Potrivit Organizatiei Internationale impotriva Coruptiei, Transparency International, Romania face parte dintre cele 60 de tari ale lumii in care coruptia este un fenomen raspandit.

Raportul anual al Organizatiei apreciaza ca, la nivel mondial, pierderile cauzate de coruptia din achizitiile publice sunt de peste 400 de miliarde de dolari in fiecare an.

Transparency international a realizat un indice de perceptie al coruptiei care reflecta punctele de vedere ale oamenilor de afaceri sau analisti din intreaga lume.

Definind coruptia ca abuz al puterii publice in folos personal, studiul arata ca aceasta este, in Romania, un fenomen generalizat. In 2004, scorul Romaniei este de 2,9 puncte, din maxim zece, punctaj mai mic decat cel obtinut de alte tari ce doresc sa se integreze in Uniunea Europeana, cum ar fi Bulgaria sau Turcia.

Media din ultimii ani a tarilor membre ale Uniunii este de 7,71, iar a celor care au aderat in luna mai, de 4,66. In lista celor aproape 150 de tari incluse in raport, Romania apare pe locul 89 si are acelasi grad de percepere a coruptiei ca Republica Dominicana si Iran.

Acesta este cel de-al cincilea an consecutiv in care Romania a obtinut sub 3 puncte. Fata de anul trecut, punctajul este mai mare cu O ZECIME, insa se plaseaza sub media celor din intervalul 1997 - 2004.

Republica Moldova a obtinut un scor de 2,3, scor identic cu cel de anul trecut.

Potrivit noului indice, Republica Moldova ocupa locul 114 din 146 in clasamentul international al tarilor dupa nivelul coruptiei, urmata de Uzbekistan, Ucraina, Georgia si Azerbaidjan.

Petrolul 'corupe'

Raportul organizatiei Transparency International afirma totodata ca bogatia obtinuta de pe urma petrolului poate fi sursa de coruptie.

Raportul estimeaza ca miliarde de dolari iau calea mitei - sub diverse forme - in sectorul achizitiilor din sectorul public.

Tocmai datorita acestui aspect, tari bogate in petrol, precum Angola, Azerbaidjan, Ciad, Ecuador, Indonezia, Iran, Irak, Kazahstan, Libia, Nigeria, Rusia, Sudan, Venezuela si Yemen - toate inregistreaza scoruri proaste.

Cele mai corupte tari sunt considerate a fi Bangladesh, Haiti, Nigeria, Birmania, Azerbaidjan, Paraguay si Ciadul.

Cele mai "cinstite" sunt, potrivit raportului, Finlanda, Noua Zeelanda, Danemarca si Islanda.