Prestigiosul grup de analiza britanic "The Economist Intelligence Unit" a dat, ieri, publicitatii Raportul lunar de tara pentru Romania, analizat si prezentat in exclusivitate de catre corespondentul Radio Romania Actualitati.

Este primul act care ia in discutie evolutiile recente de pe scena politica romaneasca si Raportul de tara al Comisiei Europene de la 5 octombrie si care traseaza posibile scenarii pentru alegerile de luna viitoare.

Asadar, potrivit lui "The Economist Intelligence Unit" (EIU), alegerile parlamentare vor fi stranse si va exista o treime nedecisa din electorat care va stabili grupul de partide castigatoare.

Principalele tinte economice raman intarirea disciplinei fiscale si imbunatatirea performantelor financiare ale intreprinderilor, lichidarea companiilor perdante, perseverenta in privatizare si restructurarea in energie, minerit si transporturi.

UDMR ar putea decide echilibrul alegerilor

EIU considera ca UDMR va decide echilibrul, nici PSD, nici Alianta PNL-PD nefiind castigatori majoritari. Romania Mare, a carui cotatie este vazuta in scadere, sau formatiunile crestin-democrate, precum PNTCD, vor avea un rol important, considera EIU.

De asemenea, cele doua scenarii destinate alegerilor romanesti sunt urmatoarele: cel in care PSD+ PUR ar forma un guvern minoritar cu sprijinul UDMR, admisa fiind si posibilitatea repetarii modelului potrivit caruia partidul aflat la guvernare sa nu primeasca al doilea mandat si cel in care guvernul este format de Alianta PNL-PD cu acelasi sprijin UDMR.

Aici exista amendamentul potrivit caruia va putea fi depasita neintelegerea cu partidul maghiarilor.

Pentru prezidentiale, EIU ia in calcul trei candidati: Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor. De asemenea, este dat drept sigur un al doilea tur, unde castigatorul va fi decis de modul cum perdantii isi vor redistribui voturile.