Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a declarat ca o eventuala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana este greu de imaginat, in conditiile in care aceasta nu si-o doreste. El a explicat ca sistemul politic al tarii oscileaza intre valorile europene si apartenenta la o lume veche, mai orientata catre Rusia, care nu are vocatia sa intre in UE.

"De altfel, Ucraina nu si-a depus candidatura, deoarece ucrainenii sunt divizati asupra tipului de sistem la care aspira. O sa vedem cum vor evolua lucrurile si daca aceasta tara este capabila sa devina democratica, ceea ce nu este cazul in prezent", a adaugat raportorul.

In privinta Moldovei, care are o cultura europeana si impartaseste multe valori cu Romania, problema aderarii nu se poate pune astazi, din cauza conflictului de pe teritoriul sau, din Transnistria, si a nivelului de trai. Moscovici s-a declarat mai degraba favorabil aderarii Turciei, care din punct de vedere geostrategic este un lucru de dorit.

El este de parere ca, pentru a largi paleta culturala, religioasa si etnica a Uniunii, ar fi un lucru pozitiv, insa considera ca, in prezent, Turcia nu este pregatita pentru aderare.