Agentia pentru Energie Atomica a anuntat disparitia a 350 de tone de explovizibil dintr-un depozit militar din Irak.

Depozitul se afla la 25 de kilometri de Bagdad si se crede ca armamentul a fost luat candva dupa data de 9 aprilie 2003.

Melissa Fleming, purtator de cuvant al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a declarat ca ingrijorarea cea mai mare e ca aceste materiale vor ajunge pe mana insurgentilor si vor fi folosite in atacuri teroriste.

Explozibilul au fost sub sigiliul Agentiei pana inainte de invazia americana.

Dupa aceasta data, inspectorii nu au mai avut acces la depozitul de armament.

Ingrijorare intemeiata

Printre explozibilii care au disparut se afla doua substante, cunoscute sub prescurtarile de HMX si RDX - componente cheie in atacurile de genul celor cu masini capcana, frecvente in Irak.

Scena unui atentat cu masina capcana la Bagdad

Corespondentul BBC pe probleme de aparare transmite ca ingrijorarea Agentiei pentru Energie Atomica este intru totul intemeiata, fiindca un singur kilogram de munitie este suficient pentru a arunca in aer o cladire intreaga.

Purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Energie Atomica a declarat ca guvernul interimar al Irakului a anuntat Agentia cu privire la disparitia munitiei pe 10 octombrie iar Agentia, la randu-I, a transmis avertismentul administratiei americane pe 15 octombrie.