Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua toate drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane (BCR) care fac obiectul litigiilor izvorate in legatura cu activitatea Bancii Romane de Comert Exterior - Bancorex - SA, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, ce va fi aprobat in urmatoarea sedinta a Executivului.

Conform documentului, acest fapt se va realiza prin subrogarea AVAS in toate aceste drepturi si obligatii si preluarea calitatii procesuale a bancii.

Aceasta solutie a fost identificata ca optima si de catre Comisia de privatizare a BCR, atat pentru succesul tranzactiei cu BERD si IFC - care au preluat 25% din actiunile bancii - cat si pentru privatizarea institutiei financiare cu un investitor strategic.

Dupa publicarea ordonantei in "Monitorul Oficial", toate pretentiile izvorate in legatura cu activitatea Bancorex se vor indrepta exclusiv asupra AVAS si, in masura in care vor fi recunoscute prin hotarari judecatoresti irevocabile, vor constitui obligatii ale statului roman, ce "se vor acoperi in conditiile legii".

Reglementarile existente prevad ca statul garanteaza in favoarea bancii, in limita unui plafon, angajamentele, raspunderile, daunele directe sau indirecte, precum si orice sume, obligatii si pretentii care fac obiectul litigiilor izvorate din activitatea Bancorex pana la data radierii acesteia din registrul comertului.

Frica pazeste pepenii

Recentele emisiuni televizate in care BCR a fost "amenintata" cu executarea silita, in urma unui litigiu inca in derulare intre Bancorex si Compania Dac Air, au determinat autoritatile statului sa ia o decizie urgenta, menita sa proteje imaginea BCR si care sa asigure derularea in conditii bune a privatizarii bancii.

Astfel, o data ce ordonanta de urgenta va fi aprobata, AVAS va prelua calitatea procesuala a bancii in toate litigiile prezente sau viitoare, de pe rolul instantelor autohtone sau al celor din strainatate, fiind indreptatita sa invoce toate apararile si exceptiile legale pe care le-ar fi putut invoca banca.

BCR va fi obligata sa puna la dispozitia AVAS documentele si informatiile referitoare la obligatiile si litigiile aferente Bancorex.

Despagubiri de la bugetul de stat

Proiectul ordonantei prevede ca sumele de plata stabilite in sarcina bancii prin hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si investita cu formula executorie de obligare la plata, vor fi suportate, la cererea bancii sau a AVAS, din sumele alocate in bugetul de stat pentru garantarea, in favoarea bancii, a angajamentelor, raspunderilor, daunelor directe sau indirecte, precum si oricaror

alte sume sau obligatii care fac obiectul litigiilor izvorate din activitatea desfasurata de Bancorex. Din aceeasi sursa vor fi platite si cheltuielile aferente reprezentarii statului roman in litigiile mentionate. "Procedurile de executare silita pornite asupra bunurilor din patrimoniul bancii in legatura cu obligatiile prevazute la art.

1 din prezenta Ordonanta de urgenta, se suspenda de drept pana la data pronuntarii hotararilor judecatoresti (...) in temeiul carora se datoreaza plata de catre AVAS, dar nu mai mult de 12 luni", se arata in proiect.

Plafonul de garantare, in vigoare

Nu in ultimul rand, textul ordonantei de urgenta stipuleaza ca "dispozitiile referitoare la garantarea de catre stat in favoarea bancii a angajamentelor, raspunderilor, daunelor directe sau indirecte, precum si oricaror alte sume sau obligatii care fac obiectul litigiilor izvorate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la data radierii acesteia din registrul comertului sunt si raman in

vigoare, plafonul de garantare urmand a fi diminuat cu sumele platite".