La Roma se semneaza, astazi, Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa. Cu 46 de ani in urma, in capitala Italiei au fost semnate actele fondatoare ale Comunitatii Economice Europene si ale Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (EUROATOM). De aceea, ceremonia de la Capitoliu va avea un dublu simbol.

Ea va fi, insa, umbrita de retragerea de catre presedintele desemnat al noii Comisii Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a echipei sale, pentru a evita un vot negativ din partea eurodeputatilor de la Strasbourg.

Semnarea Constitutiei Europene la Roma si pregatirile pentru eveniment au fost eclipsate in Italia de disensiunile create de cazul Buttiglione. "Nu avem nevoie de un conflict institutional" - declara premierul Silvio Berlusconi, miercuri, cu un aer usurat, dupa amanarea votului de la Strasbourg, in vreme ce controversatul Buttiglione afirma sec ca "totul este in mana lui Dumnezeu".

Italia se vedea confruntata cu responsabilitatea crearii unei posibile crize institutionale, fara precedent in Uniunea Europeana, tocmai in momentul in care se pregateste sa gazduiasca la Roma un eveniment istoric sinonim cu nasterea noii Europe: semnarea, astazi, a Constitutiei Europene.

Rocco si-a cerut scuze in fata Parlamentului

La randul sau, Rocco Buttiglione si-a cerut scuze pentru expresiile folosite in cadrul audierilor la Parlamentul European, nu, insa, si pentru ideile sale, declarand ca este victima unui nou episod al luptei declansata, anul trecut, intre liderul grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, si premierul italian.

Berlusconi il comparase pe acesta cu un gardian dintr-un lagar nazist, iar Schulz si grupul lui parlamentar au promis, in consecinta, ca vor vota impotriva componentei noii echipe daca Rocco Buttiglione, protejatul lui Berlusconi, nu se retrage.

Intrebarea cine va candida in conditiile actuale in locul lui Buttiglione nu este usoara pentru Berlusconi, surse guvernamentale vehiculand numele Emmei Bonino si al ministrului de externe, Franco Frattini.

Jacques Barra, despre Constitutia Europeana

"In calitate de vechi prieten al Romaniei, pentru ca din 1990 am creat Fundatia «Titulescu», eu ma bucur ca Europa pe care o cladim se pregateste sa primeasca si tara dumneavoastra in 2007. Am facut parte din delegatia condusa de premierul Raffarin la Bucuresti.

Consider ca si acesta este unul dintre semnele care demonstreaza ca va reintegrati intr-o Europa din care nu ar fi trebuit sa iesiti niciodata", a comentat evenimentul profesorul Jacques Barras.

Acesta a precizat ca "defectele sunt putine, iar cei care vor sa le scoata in evidenta sunt dintre cei care, daca ar fi fost ascultati, Europa unita n-ar fi mai existat niciodata", a continuat Barras, intervievat de RADOR.

Cooperarea determina Uniunea sa se dezvolte

"Exista un curent de idei, de specialisti, si in Drept constitutional, dar si intelectual, care considera ca acest text nu este o Constitutie, pentru ca o Constitutie acopera o tara, iar acest text nu acopera si nu se refera la o tara, ci la 25, 27, cate vor fi in viitor. Deci este un tratat", a comentat, la randul sau, Andrei Doicescu, un jurnalist roman, stabilit in Franta de mai multi ani.

Documentul pe baza caruia vor functiona institutiile europene, care inglobeaza reprezentanti din 25 de state in prezent, este foarte complex. Astfel ca populatia care a avut acces la acest text a ramas in mare parte nelamurita asupra modului in care deciziile Strasbourg-ului si Bruxelles-ului vor afecta natiunile in sine.

Acest fapt a putut fi observat recent in timpul durelor dezbateri privind inceperea negierilor de aderare cu Turcia. O intrebare interesanta la acest moment, care suscita culisele institutiilor europene, este unde se termina granitele Europei unite. Franta si Germania au facut o alianta in doi, ca sa rezolve problema Turciei, fara sa-i intrebe pe ceilalti. Dar parerile sunt impartite.

Un exemplu elocvent este Pierre Moscovici, raportorul pentru largirea Europei, care a accentuat, repetat, ca Moldova nu va intra niciodata in Europa si ca granitele Uniunii se vor termina la Romania. Dar Moscovici s-a pronuntat favorabil aderarii Turciei.

Cel mai important aspect este ca Uniunea Europeana, o organizatie internationala regionala, care inglobeaza 25 de state, a reusit sa reziste si sa se dezvolte puternic (economic, politic si acum, din punct de vedere al securitatii) in decurs de aproximativ 50 de ani, doar prin punerea in functiune a principiilor democratice: dezbateri, cooperare, aprofundare a deciziilor.