Principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, George W. Bush and John Kerry şi-au făcut intens campanie in două state-cheie, pe ultima sută de metri inaintea alegerilor de marţi, 2 noiembrie.

Ambii vizitează statele Ohio şi Florida.

Ultimele sondaje de opinie arată că atat democratul Kerry cat şi republicanul Bush sunt incă aproape la egalitate, şi e greu de prevăzut victoria unuia sau altuia.

Ohio- un stat extrem de important

Preşedintele Bush şi John Kerry s-au concentrat pe temele principale de interes ale electoratului- războiul impotriva terorismului şi economia.

Siguranţa naţională a redevenit o temă centrală, in urma unui mesaj al liderului organizaţiei al-Qaeda, Osama Bin Laden, dat publicităţii vineri.

Statele cu miză mare

Florida - 27 voturi in Colegiul Electoral

Pennsylvania - 21

Ohio - 20

Minnesota - 10

Wisconsin - 10

Iowa - 7

Nevada - 5

New Mexico - 5

New Hampshire - 4

George Bush a inceput duminica in Florida, stat in care a caştigat la limită alegerile din 2000, in urma mai multor renumărări a voturilor.

Tot duminică, George Bush işi face campanie in Ohio, unde John Kerry şi-a inceput şi el campania.

Luni, John Kerry merge in Michigan, Wisconsin şi revine, apoi, in Ohio.

Statul Ohio este extrem de important, dat fiind că are 20 de voturi in Colegiul Electoral, organismul care alege, de fapt, preşedintele, după votul popular.

Sistemul electoral american este complicat fiindcă deşi cetăţenii merg la urne, nu votul lor este decisiv.

După numărarea voturilor populare, procesul electoral se mută la Colegiul Electoral.

Fiecare stat are un număr diferit de electori.

Candidatul desemnat caştigător intr-un stat prin votul popular, caştigă şi toate voturile electorilor respectivului stat.

Ceilalţi candidaţi nu primesc nici un vot, cu excepţia statelor Nebraska şi Maine care dau voturi şi candidaţilor cu procente importante in votul popular.

După acest pas, Colegiul electoral se reuneşte şi votează, hotărandu-se astfel cine va fi preşedinte al Statelor Unite.

Ca să caştige alegerile, un candidat are nevoie de 270 de voturi in Colegiul Electorilor.

In consecinţă, nu caştigă cel care se bucură de cea mai mare popularitate in randul cetăţenilor, neapărat, ci cel pe care il alege Colegiul Electoral.

Ohio are o miză mare fiindcă cel care a caştigat acest stat a caştigat şi Casa Albă din 1964 incoace – şi nici un republican nu a ajuns la Casa Albă fără votul din Ohio.

Votul hispanicilor

Ambii candidaţi au apărut sambătă ca invitaţi la o emisiune de televiziune foarte populară printre hispanici, Sabado Gigante.

Ambii candidaţi vanează votul hispanicilor

Atat John Kerry cat şi George Bush au incercat să seducă importantul electoratul hispanic- 40 de milioane de votanţi- vorbind puţin in spaniolă.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat de cotidianul Miami Herald, 61% dintre hispanici sunt de partea lui John Kerry iar 33% l-ar vota pe actualul preşedinte, George Bush.

Pe de altă parte, un sondaj ad-hoc publicat de New York Times duminică arată că americanii din statele cu multe voturi in Colegiul Electorilor nu ar fi influenţaţi de recentele ameninţări venite din partea lui Osama Bin Laden.

Liderul al-Qaeda le-a spus americanilor, intr-o inregistrare video difuzată vineri de postul Al Jazeera, că motivele pentru care au fost organizate atacurile de la 11 septembrie răman incă valide.

Ministrul pentru siguranţa naţională a declarat insă că nu există informaţii privind eventuale atacuri in ziua alegerilor.

Corespondenţii transmit că speranţa Republicanilor- şi teama Democraţilor- e că mesajul lui Bin Laden le-ar putea aminti votanţilor nehotăraţi de războiul impotriva terorismului, determinandu-i să iasă totuşi la vot.

Războiul impotriva terorismului este subiectul la care preşedintele George Bush are multe atuuuri, mai multe decat rivalul său, John Kerry.