Aprecierea leului in raport cu dolarul si moneda europeana inregistrata in ultimul timp a inceput deja sa dea batai de cap autoritatilor, care se tem ca, in cazul in care tendinta va continua, vor trebui sa gaseasca solutii pentru a preveni o explozie a importurilor pe fondul unei reduceri previzibile a volumului exporturilor.

Prin ultimele declaratii, oficialii romani au lasat sa se inteleaga ca principalul rol - in lipsa parghiilor fiscale de interventie - pentru mentinerea unui relativ echilibru al balantei comerciale va reveni politicii de curs pe care BNR o va adopta in perioada urmatoare.

Deocamdata, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in luna septembrie ritmul de crestere a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor. S-a inregistrat chiar un record (cu exceptia lunii iulie a acestui an), nivelul exporturilor consemnat in septembrie fiind cel mai mare inregistrat din 1990 pana in prezent (696,7 milioane euro).

Cu toate acestea, dupa primele noua luni, avansul importurilor in fata exporturilor se mentine inca foarte ridicat, deficitul comercial inregistrat in perioada mentionata fiind de peste 4,6 miliarde euro. Chiar daca in luna septembrie nivelul exporturilor a fost unul record, valoarea importurilor a fost, in aceeasi luna, cu 55,9 milioane de euro mai mare.

Datele INS arata ca, in septembrie, exporturile au urcat cu 26 la suta fata de luna similara a anului trecut pana la 1,69 miliarde euro, in timp ce importurile s-au majorat cu 20,7 la suta, atingand un nivel de 2,24 miliarde euro.

Dupa primele trei trimestre ale anului, valoarea totala a importurilor a fost de 18,6 miliarde euro, in timp ce exporturile au crescut cu aproape 21 la suta, pana la 22,24 miliarde euro. De remarcat este faptul ca 6 sectiuni de marfuri detin peste trei sferturi din totalul exporturilor romanesti.

Este vorba de articolele de imbracaminte si textile, masini si dispozitive mecanice si electrice, produse metalurgice, produse minerale (petroliere, minereuri, ciment etc.), incaltaminte si articole similare, precum si mijloace si materiale de transport.