Politistii austrieci si romani sunt pe urmele unei grupari de hoti romani banuita ca a spart, intr-un an si jumatate, peste o suta de bancomate din Austria, Elvetia, Germania, Liechtenstein si Luxemburg. Cunoscuta sub denumirea de "hoti cu lasou", datorita modului de operare, aceasta banda numara mai mult de 20 de romani, cu varste de pana in 40 de ani.

Potrivit presei austriece, pagubele produse de raufacatori se ridica la aproape 8,5 milioane de euro.

Banda a fost micsorata la mijlocul lunii octombrie, cand patru romani au fost prinsi in apropierea granitei cu Cehia, dupa o operatiune pusa la cale de autoritatile judiciare austriece, sprijinite indeaproape de politistii romani. Dar ancheta nu se opreste aici, intrucat alti 20 de membri ai bandei se afla inca in libertate. Potrivit site-ului Krone.

at, ca sa-i prinda pe hoti, politistii austrieci au luat lectii de la colegii lor romani, invatand cum sa intinda capcane si cum sa-i someze pe hoti in limba romana. Rolul specialistilor nostri este cu atat mai important, cu cat ei le-au furnizat date despre modul de operare, despre felul de abordare si la ce sa se astepte de la hotii romani.

Mai bine de patru saptamani, jandarmii si politistii austrieci au monitorizat toate punctele de iesire din tara. In aceasta perioada de supraveghere, in Austria au avut loc o suta de furturi din bancomate cu pagube de milioane de euro, unele din aceste ilegalitati fiind atribuite bandei de romani.

Patru membri, dupa gratii

Patru dintre hoti, printre care si presupusul sef al bandei, au fost prinsi pe 16 octombrie, intr-o actiune in care jandarmii si politistii austrieci au facut uz de arma si au intins mai multe capcane. Hotii au fost urmariti si determinati sa intre intr-o zona in care fusesera amplasate capcanele.

Aflati intr-un autoturism Jaguar X furat din Elvetia, cand s-au vazut incoltiti de politisti, hotii au abandonat masina si au incercat sa fuga, dar au fost prinsi din urma. Potrivit presei austriece, doi au fost imobilizati cu un spray paralizant, un altul a fost impuscat intr-un picior, in timp ce ultimul s-a oprit doar cand a simtit coltii unui caine politist. Vasile M.

, de 29 de ani, a fost dus la spital, in timp ce presupusul sef al bandei, Ionel Z., de 41 de ani, fiul acestuia, Cristi, de 19 ani si Marian Hodorogea au ajuns in arestul politiei. Asupra celor patru, anchetatorii au gasit aproape 90.000 de franci elvetieni.

Se pare ca acestia se afla la originea a cel putin o suta de furturi, ultimul fiind comis in Elvetia, cu o saptamana inainte ca ei sa ajunga in arest.

"Modul de operare a hotilor era acela de a smulge bancomatele cu ajutorul unor lasouri metalice. Prejudiciul cauzat de infractori este de peste opt milioane de euro."

Smulgeau bancomatele cu lasoul

Hotii vizau bancomatele aflate in holurile unor institutii si, daca nu reuseau sa le sparga, atunci furau aparatele cu totul, desi un astfel de dispozitiv cantareste intre 200 si 700 de kilograme.

Potrivit datelor furnizate de anchetatori si preluate de presa austriaca, hotii veneau pana la intrare cu o camioneta furata, aruncau un lasou metalic peste bancomat si il smulgeau din locul in care era ancorat. Apoi, urcau in masina bancomatul si dispareau, toata actiunea desfasurandu-se in doar cateva minute.

Pentru ca banda este atat de numeroasa, iar furturile au fost comise in cinci tari, cazul este cercetat de o echipa complexa, anchetatorii austrieci fiind sprijiniti atat de colegi din Romania, dar si din Franta, Luxemburg si Elvetia. Pana in prezent, din cei peste 20 de membri ai bandei ramasi in libertate, unii au fost deja identificati si dati in urmarire.

Potrivit politistilor romani, cei patru hoti prinsi nu au cazier in tara noastra.