Greva functionarilor publici ar putea afecta desfasurarea alegerilor generale, in conditiile in care majoritatea presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare sint angajati ai primariilor, a declarat, luni, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala.

Presedintele FNSAPL, Valer Suciu, a afirmat ca exista posibilitatea ca greva sa dureze chiar si o luna, in conditiile in care sindicalistii nu au fost contactati pina acum pentru reluarea negocierilor de catre oficialii Ministerului Finantelor.

"Nu cred insa ca guvernantii isi doresc acest lucru", a spus Valer Suciu. El sustine ca, din cauza grevei generale a functionarilor din administratia publica locala, luni a fost blocata activitatea din 110 primarii si consilii judetene.

"La protest participa circa 17.000 de sindicalisti din intreaga tara. Pe linga sindicatele care au intrat in greva la sfirsitul saptaminii trecute, ni s-au alaturat si altele, cum ar fi cel de la Consiliul Judetean Tulcea", a declarat Suciu.

Greva generala a angajatilor din administratia publica locala a continuat, luni, deoarece sindicalistii nu au primit, dupa prima zi de greva, un raspuns de la autoritati privind rezolvarea principalelor lor revendicari.

Potrivit conducerii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), unul din motivele declansarii grevei generale este suspendarea, de catre Ministerul Finantelor Publice, a primei de vacanta si a primelor lunare pentru anul 2005, care reprezinta 18,3 la suta din salariu.

Daca la aceasta se adauga rata inflatiei pe anul viitor, salariile functionarilor publici ar scadea in 2005 - potrivit sindicatelor - cu 27,3 la suta, in conditiile in care Guvernul a propus o crestere a salariilor cu sase la suta de la 1 ianuarie 2005 si inca sase la suta de la 1 octombrie.

Sindicalistii sustin ca au declansat greva si pentru ca personalul contractual (aproximativ 30 la suta din salariatii fiecarei institutii) nu a primit nici o crestere salariala pentru anul 2004, asa cum se convenise.

In plus, nici pina in prezent Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nu a inceput elaborarea unui act normativ privind salarizarea acestui personal pe anul 2005, mai spun sindicalistii.

Pe durata grevei generale, functionarii vor asigura doar serviciile de stare civila - nasteri, casatorii, decese - precum si activitatile de la cantinele de ajutor social.