Legea nr. 415 din 18 octombrie 2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 51/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania

  • Incepand cu data de 1 iulie 2002 se introduce tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aplicat tuturor utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate care sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania si structurat in functie de perioada de parcurs si de stationare, de incadrarea in clasa de emisii poluante (EURO), de masa totala

    maxima autorizata (MTMA) si de numarul de axe, dupa caz.
  • Din data de 1.07.2002 pana in data de 31.12.2004, tariful de urilizare al retelei de drumuri se plateste numai pentru vehiculele de marfa cu o greutate mai mare de 3,5 tone.
    Incepand cu data de 01.01.2005, se vor plati aceste taxe pentru toate vehiculele de transport marfa si pentru vehiculele destinate transportului de persoane, indiferent de masa totala maxima autorizata a acestora: pentru autoturismele Euro I se va plati pentru un an suma de 21 Euro, iar pentru cele Euro II se va plati suma de 16,8 Euro, etc.
  • Tariful de utilizare este structurat in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, astfel: o zi, 7 zile, 30 de zile, 6 luni si 12 luni. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum si durata de stationare.
  • Dovada achitarii tarifului de utilizare o reprezinta rovinieta, care asigura dreptul de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania pe toata durata de parcurs si de sedere in Romania, fara discontinuitate.
  • Este obligatorie pastrarea rovinietelor aplicate vizibil pe partea interioara a parbrizului pentru vehiculele inmatriculate, pe toata perioada de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Circularea fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

    In cazul lipsei rovinietei din motive justificate, dovada achitarii tarifului de utilizare se poate face cu documentul original de plata a acestuia.