Majoritatea senatorilor PSD, alaturi de cei ai UDMR si PRM, a respins ieri adoptarea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind retrocedarea bunurilor care au apartinut Regelui Mihai.

Cum senatorii sunt mult mai preocupati sa plece in teritoriu pentru a-si face campanie electorala, este cert ca familia regala ar urma sa-si primeasca banii si bunurile imobiliare dupa alegerile din toamna. Votul negativ dat de greii PSD din Senat - Nicolae Vacaroiu, Adrian Paunescu sau Antonie Iorgovan, ridica anumite semne de intrebare.

Mai mult ca sigur ca Vacaroiu, care detine presedintia Senatului si vicepresedintia PSD, a votat in cunostinta de cauza, ceea ce demonstreaza ca Adrian Nastase nu a fost strain de decizia pe care o vor lua senatorii partidului sau. Totodata, prin decizia Senatului se amana, pentru moment, acordarea despagubirilor banesti promise de Guvern, familiei regale.

Aceasta intarziere nu este deloc intamplatoare, tinand cont ca vistieria Guvernului a inceput sa se goleasca o data cu achitarea diverselor promisiuni electorale de catre PSD. In aceste conditii, cele 30 de milioane de euro - cat a apreciat Guvernul ca i s-ar datora Regelui Mihai - ar seca si mai mult bugetul Cabinetului Nastase.

Interesant este ca, daca ieri toti pesedistii ar fi fost de acord cu procedura de urgenta, atunci proiectul ar fi fost dezbatut rapid de Senat, iar regele ar fi primit in cateva zile despagubirile promise de Guvern.

Totodata, mai este posibil si ca senatorii PSD - suparati ca nu se mai regasesc pe listele pentru viitorul Parlament - sa nu mai asculte ordinele venite de la centru si sa joace astfel impotriva vointei sefului lor. De altfel, nu ar fi pentru prima data cand parlamentarii PSD iau o hotarare contrara politicii si intereselor partidului de la putere.

Cel mai recent exemplu in acest sens este legea privind pensiile parlamentarilor, cand senatorii si deputatii PSD au votat, in prima faza, in favoarea acestei prevederi, desi Nastase anuntase cu surle si trambite ca membrii partidului nu vor accepta acest gen de beneficii materiale.

Jocul PSD

Impotriva dezbaterii proiectului de lege in regim de urgenta au votat 57 de senatori, 27 au dorit discutarea ei rapid si doar opt s-au abtinut. Chiar daca principalii contestatari ai solicitarii Guvernului au fost senatorii UDMR si PRM, nici reprezentantii PSD nu au fost mai prejos.

In ciuda faptului ca nici un senator PSD nu a avut curajul sa iasa in fata plenului si sa se pronunte clar impotriva procedurii de urgenta, atitudinea lor si votul final a demonstrat insa ca aceasta este realitatea. Cea mai graitoare dovada a fost lista cu optiunile de vot exprimate de senatori.

La PSD, 25 de senatori au votat in favoarea dezbaterii de urgenta a proiectului de lege, in timp ce 23 nu au fost de acord. In timp ce PRM si UDMR au spus "nu" solicitarii Guvernului, PNL s-a abtinut in timpul votarii.

"Este vorba de o suma importanta"

Primul care s-a declarat impotriva grabei cu care se doreste adoptarea Legii, a fost udemeristul Gyorgy Frunda. "Este vorba de o suma importanta, de circa 30 de milioane de euro. Si ceilalti cetateni au acelasi drept de proprietate ca si fostul Rege", a spus Frunda.

El s-a declarat "pentru discriminare pozitiva", subliniind insa ca i se pare mai corect ca aceasta sa se aplice in cazul oamenilor slabi, "care nu-si pot plati caldura, lumina sau gazele".

"Europeanul" Frunda a intrebat retoric plenul Senatului pentru ce ar opta: pentru despagubirea celor care au depus banii la CEC, inainte de '89, pentru a-si lua autoturisme Dacia, sau restituirea proprietatilor Regelui Mihai.

PRM cere comisie

La randul sau, senatorul PRM Gheorghe Buzatu a declarat ca posesiunile fostului Rege nu au inca o situatie clara si ca ar trebui constituita o comisie care sa stabileasca situatia exacta a bunurilor regale, respectiv "ce se cuvine fiecarei parti". Valentin Dinescu (PRM) a sustinut ca "se introduce in procedura de urgenta o lege despre care nu se stie mare lucru".

"Ar trebui mai intai sa vedem ce reprezinta suma cu care se doreste despagubirea fostului rege", a completat senatorul PRM. In timpul acestor dezbateri generale, foarte multi senatori PSD sustineau, din bancile lor, punctul de vedere al PRM si UDMR.

Nada Guvernului

Guvernul a propus, printr-un proiect de lege aprobat recent, plata unei despagubiri banesti in suma de 30 milioane euro catre Regele Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora.

Bunurile respective se afla in administrarea Ministerului Culturii si a Regiei Autonome pentru Administrarea si Patrimoniul Protocolului de Stat. Executivul a mai decis restituirea in natura catre fostul rege a imobilului "Casa Cavalerilor", aproband, totodata, ca Regele Mihai, Principesa Margareta si Principele Radu sa aiba drept de folosinta asupra Palatului Elisabeta, pe durata vietii lor.

Regele Mihai I va putea folosi si castelele Peles, Pelisor si Foisor - care raman in patrimoniul statului - pentru organizarea unor evenimente deosebite. O data cu solutionarea notificarilor si actiunilor in justitie, potrivit procedurilor in vigoare la data formularii lor, se sting orice obligatii reciproce dintre statul roman si Regele Mihai I.

Regele a acceptat

Imediat dupa decizia luata de Guvern, Regele Mihai I si-a exprimat acordul pentru "actuala forma" a proiectului de lege. "Majestatea Sa Regele a mentionat frecvent, atat in discursurile sale, cat si in intalnirile cu diferiti lideri politici si ai societatii civile, ca respectul pentru proprietatea privata nu este numai o chestiune economica, ci si fundamentul oricarei societati democratice (.

..) Regele este, prin urmare, bucuros ca toata clasa politica romaneasca accepta acum acest punct de vedere si, in acest context, Regele doreste sa clarifice importantele chestiuni privitoare la confiscarea ilegala si abuziva a proprietatii sale private, in timpul dictaturii comuniste", se mentioneaza intr-un comunicat al Biroului de presa de la Palatul Elisabeta.

In document s-a mai spus ca Regele Mihai "a dat instructiuni reprezentantilor sai" sa negocieze cu Guvernul asupra chestiunilor legate de proprietatile Familiei Regale, obiectivul fiind "sa se obtina o intelegere completa, care sa reflecte dreptul inalienabil la proprietatea privata si sa rectifice nedreptatea morala comisa de dictatura comunista".

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a sustinut ca sursele de asigurare a sumelor care vor fi acordate Regelui Mihai I drept despagubiri vor fi stabilite pe baza consultarilor cu Fondul Monetar International, una dintre variantele avute in vedere fiind veniturile obtinute din privatizare.

O alta varianta stipulata in proiectul semnat de Guvern este ca suma necesara despagubirii de 30 milioane euro sa fie asigurata de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Iliescu a reactionat pozitiv

Presedintele Ion Iliescu a rectionat si el pozitiv fata de decizia Guvernului, apreciind ca retrocedarile banesti si in natura catre Regele Mihai I sunt "normale". Seful statului a precizat ca au existat numeroase negocieri intre familia regala si statul roman si ca, in cele din urma, a rezultat aceasta "intelegere".

Iliescu a mai mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, retrocedarea imobilelor nationalizate se face in natura acolo unde este posibil, iar daca nu, se acorda despagubiri banesti.