Alegerile prezidentiale de anul acesta din SUA au stirnit, mai mult decit oricind, atentia televiziunilor din Romania, fiecare dintre cele mai importante posturi romanesti avind unul sau doi trimisi speciali in orasele importante din SUA. TVR 1 si Realitatea TV au fost campioanele transmisiilor dedicate alegerilor prezidentiale, cele doua posturi optind si pentru dezbateri-maraton.

TVR 1 si-a inceput programul special “America alege” la ora 23.30, intr-un studio special amenajat, in care Mihai Constantin si Cristian Marinescu i-au avut printre invitati pe Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Enoiu si Alex Serban, director Casa NATO. Spre dimineata realizatorii TVR 1 au obosit vizibil, frazele au inceput sa se inchege mai greu, ideile sa isi dilueze continutul.

In cadrul programului “America alege” s-au difuzat documentare biografice ale candidatilor americani, intercalate cu interventii plictisitoare si pline de locuri comune ale corespondentului Nicolae Melinescu de la Washington.

Realitatea TV a difuzat mai multe grupaje si interventii ale corespondentilor Mirela Iamandi si Andrei Postelnicu. In programul realizat de Robert Turcescu incepind cu ora 8 dimineata, au participat la dezbateri Radu Florescu, Cornel Nistorescu si, prin telefon de la Londra, comentatorul Traian Ungureanu.

De remarcat ca interventiile corespondentilor Andrei Postelnicu si Mirela Iamandi au fost mult mai vii si mai interesante decit cele ale lui N. Melinescu (TVR 1). Un clip cu mesaj ambiguu, difuzat o data la 20 de minute la Realitatea TV, invita publicul sa opteze: “Alege! George W.

Bush sau John Kerry? Republicanul sau democratul? Securitate sau schimbare? De ce iti este mai teama: de teroare sau de stagnare?”. La cine se refera “teroarea” sau “stagnarea” ramine un mister...

Pe de alta parte, PRO TV, postul care de-a lungul anilor isi obisnuise publicul cu pro-americanismul manifest, a surprins prin “somnolenta” cu care a abordat evenimentele desfasurate peste Ocean, preferind transmisiile din Champions League.

Abia dupa ora 1 noaptea PRO TV s-a trezit: din ora in ora s-au difuzat programe speciale de stiri si a fost preluata transmisia in direct de la CNN, cu traducere in limba romana. Antena 1 a transmis, in cadrul Observatorului de la ora 19.00, un grupaj de stiri in care au predominat amanunte “picante” din viata candidatilor pentru Casa Alba.

Miercuri dimineata, in timp ce televiziunile celelalte transmiteau stiri la cald despre evolutia evenimentelor din America, Antena 1 difuza programul de divertisment matinal.