Romanii vor putea incheia, de la inceputul anului viitor, asigurari dentare private cu firme specializate, in conformitate cu legea asigurarilor de sanatate private. Aceasta lege a fost publicata in monitorul oficial in iunie, iar pana la sfarsitul anului vor fi definitivate si normele metodologice, astfel incat din 2005 sa existe cadrul legislativ corespunzator.

Documentul prevede ca angajatorii interesati de acest tip de asigurari private, au obligatia de a plati 2% din contravaloarea politei de asigurare medicala a angajatului.

In cazul unor probleme stomatologice, asigurarea sociala de sanatate nu acopera decat urgentele, cazurile mai grave la copiii intre 0-18 ani si lucrarile protetice. Astfel, pachetul minimal de servicii stomatologice suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu include lucrarile stomatologice cele mai cautate, cum ar fi de exemplu dintii din portelan.

"Pachetul social de asigurari dentare cuprinde zona urgentelor, tratamentului pentru copiii sub 18 ani si lucrarile protetice, care sunt oricum depasite de ultimele tendinte medicale. Ceea ce intereseaza de fapt publicul larg ramane pe dinafara, deoarece lucrarile in portelan nu pot fi acoperite prin asigurarea de 7%+7%, platita de angajat si angajator.

Din acest motiv, in mod cert, toate aceste servicii vor fi incluse in oferta firmelor de asigurari de sanatate private, incepand cu ianuarie 2005. Fiecare asigurat va decide ce pachet de servicii stomatologice ii este accesibil din punct de vedere financiar si il intereseaza si din punct de vedere medical”, ne-a declarat dr. Iulian Popescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Primele de asigurari sunt deductibile

Asigurarile private dentare, ca de alt fel toate asigurarile private, reprezinta un pachet de servicii medicale suplimentar celui oferit de stat, prin CNAS. Trebuie avut in vedere faptul ca asigurarea sociala de sanatate este obligatorie, in timp ce pechetul privat de servicii este optional.

Totodata, in cazul in care firmele doresc sa incheie asigurari private pentru persoanele angajate, vor suporta 2% din valoarea respectivei polite. Exista si o facilitate fiscala pentru cei interesati, si anume primele de asigurari de sanatate private se deduc asiguratilor, in limita a maximum 2% din venitul brut impozabil al acestora.

Pe de alta parte, pentru angajatori, cheltuielile suportate de ei pentru aceste asigurari sunt deductibile fiscal in limita a maximum 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati. "Toate aceste masuri reprezinta o formula de sprijin a dezvoltarii asigurarilor de sanatate private, care la randul lor vor aduce o competitie benefica pe piata serviciilor medicale.

Astfel, este posibil ca intr-un viitor indepartat sau nu, cota de 7% pentru pachetul social de asigurari sa scada si sa creasca procentul in zona privata.

Prin definitivarea, pana la sfarsitul anului, a normelor metodologice, se va crea si cadrul legal corespunzator”, a mai adaugat dr. Popescu. Totusi, aceste norme ar fi trebuit definitivate pana acum, deoarece termenul limita este de 90 de zile de la publicarea legii asigurarilor in Monitorul Oficial (4 iunie 2004).