Serviciul de vInzare second hand este numit Weltauto si apartine concernului Porsche Austria. Prin aceste servicii, clientul are posibilitatea sa isi schimbe masina platind ca avans un automobil vechi. „Noi preluam masina, o evaluam, avind ca orientare o sursa neutra, anume cataloagele Eurotax Schwacke, si o consideram avans pentru comanda unei masini noi.

Cu alte cuvinte, scapam clientul de grija valorificarii vechiului automobil“, a precizat Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania (PR). Un alt avantaj pentru clientii care cumpara masini second hand prin serviciul Weltauto este ca pot returna masina in termen de 7 zile de la cumparare si c-o pot schimba cu alt autovehicul aflat in parc.

„In parcul auto se afla in permanenta 150 de masini, de unde clientul poate alege alta“, a specificat Valmar.

Piata este in scadere din cauza standardului Euro

In prima faza, masinile acceptate ca avans trebuie sa faca parte din gama comercializata de PR. „Primii clienti vor fi clientii Porsche Romania. Pe masura ce afacerea va evolua, paleta de automobile va fi largita“, a mai spus Valmar. Pentru achizitionarea masinilor vechi, PR nu are nici un fel de restrictii.

„Platim indiferent de kilometrii parcursi sau de vechimea masinii, totul are un pret corect“, a declarat Valmar. In plus, compania va cumpara masini si fara obligatia ca vinzatorul sa cumpere alta masina. „Avem interesul ca parcul nostru de masini de ocazie sa fie cit mai mare“, a mai spus directorul general al PR. Vinzarea autoturismelor de ocazie pare sa fie mai grea decat cea de masini noi.

„Afacerea cu masini second hand este mult mai complicata, comerciantul trebuie sa tina cont de pretul de cumparare, de pretul de vinzare si de costurile cu reparatiile si garantia masinii“, a explicat Valmar. Scopul Weltauto este sa sprijine vinzarea de autoturisme noi. „Nu ne propunem sa importam masini de ocazie din Europa“, a precizat Valmar.

De altfel, o statistica facuta de cei de la PR releva ca importul de masini second hand este in scadere. Daca in anul 1998 numarul masinilor vechi care se aduceau din Occident era de 51.500, in anul 2003 acesta a scazut la 18.909. „Scaderea s-a produs si din cauza impunerii Euro 3 si Euro 4, nu numai din pricina faptului ca romanii prefera masinile noi“, a mai spus Valmar.

Pentru o mai buna cunoastere a pietei auto de ocazie, directorul PR Austria, Michael Leitner, a spus ca se va organiza in curind o bursa a masinilor de ocazie pe Internet. „O astfel de bursa a facut posibile in Austria 46.000 de drive test-uri intr-o singura zi“, a precizat Leitner.

In timpul proiectului-pilot derulat in Bucuresti la inceputul primaverii acestui an, compania a vindut 150 de masini. Weltauto este prezent pe piata auto din Ungaria, unde are 22 de parteneri, si in Slovacia, unde are doi parteneri. Potrivit estimarilor reprezentantilor companiei, PR va comercializa peste 16.

000 de autovehicule pina la sfirsitul anului, in cei 6 ani de existenta pe piata distribuind aproape 60.000 de unitati.

Diversitate pentru rate la masinile de ocazie

Centrul BMW second hand este pus la dispozitia impatimitilor de automobile, si nu numai, de catre Automobile Bavaria de la inceputul lui 2004. Prin acest serviciu au fost vindute 153 de masini, ne-a declarat Ciprian Bercea, marketing manager al companiei. BMW pune la dispozitie diverse sisteme de leasing sau finantare.

La fel ca la compania concurenta, automobilele vindute astfel beneficiaza de garantie, fiind atent verificate si readuse la parametrii normali de functionare. La aceasta companie, autoturismele second hand comercializate sint in principal din marca BMW, Mini, dar si alte marci, autoturismele fiind achizitionate in sistemul „trade-in“.

Topul preturilor

Prin Weltauto, un client cu dare de mina poate achizitiona un Audi A8 Quattro inmatriculat in martie 2003 la pretul de 65.500 de euro. Rata lunara de leasing se va ridica la 1.000 de euro, avansul impus este intre 15 si 50%, iar perioada contractului, intre 12 si 60 de luni. Pentru aceasta masina garantia este de 6 luni.

Pentru cei mai strimtorati, dar avuti fata de alte persoane, un autoturism la care rata de leasing nu depaseste 222 de euro pe luna este Volkswagen Golf V CL. Pretul acestei masini din parcul Weltauto este de 14.500 de euro, perioada de plata a leasingului este intre 18 si 60 de luni, avansul este intre 15 si 50%, masina avind 31.200 de kilometri rulati.