Guvernul Rusiei a anuntat ca o buna parte a gigantului petrolier Yukos va fi vanduta luna viitoare pentru a recupera taxele si impozitele neplatite statului.

Yukos a apartinut celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorcovschi, aflat acum in inchisoare in asteptarea procesului in care este acuzat de evaziune fiscala.

Guvernul Rusiei a decis sa vanda principala unitate din Yukos - numita Yugansk, care pompeaza un milion de barili de petrol pe zi - adica 60% din productia totala a celei mai mari companii petroliere din Europa.

Pretul de plecare va fi de 8,65 de miliade de dolari, se pare mult sub valoarea de piata.

Yugansk va fi scoasa la licitatie pe 19 decembrie, cu o zi inainte de o intalnire a actionarilor, menita sa decida viitorul companiei.

Reprezenantii Yukos sustin insa ca Yugansk ar valora 20 de miliarde de dolari.

Bancile de investitii occidentale apreciaza de asemenea ca valoarea Yugansk ar fi mult mai mare decat cea stabilita ca punct de plecare de guvern.

Critici

Directorul executiv al gigantului petrolier rus, Steven Theede, a reactionat vehement la anuntul guvernului ca va vinde cea mai importanta unitate a Yukos.

El a declarat: "ceea ce vedem este o hotie pusa la cale de guvern pentru a transa o disputa politica" .

Proprietarul Yukos asteapta de un an in inchisoare sa fie judecat pentru evaziune fiscala.

Acum un an fondatorul comapniei Yukos, Mihail Hodorcovschi a fost arestat pentru evaziune fiscala.

Multi analisti au apreciat atunci ca in spatele argumentelor juridice s-ar afla de fapt interese politice.

Domnul Hodorcovschi este cel mai bogat om din Rusia si in acesta calitate el a finantat si sustinut partide din opozitie.

El se afla acum in inchisoare unde asteapta sa fie judecat.

S-a sustinut ca presedintele Vladimir Putin - care si-a intarit puterea in timpul primului mandat -ar fi dorit sa redobandeasca controlul asupra acestei comapnii gigant, care a avut mereu o influenta asupra politicii de la Kremlin datorita veniturilor imense rezultate din afacerile cu petrol.

Guvernul Rusiei a anuntat astazi ca sunt invitate la licitatia de luna viitoare toate firmele straine interesate.

Multi investitori se tem insa ca Yugansk va fi vanduta ieftin unui apropiat al presedintelui Vladimir Putin.