In plina campanie electorala, ilfovenii primesc ajutoare: zahar, ulei, orez, biscuiti, alte alimente, detergenti, cosmetice si haine. Ilfov nu este zona calamitata, iar bunurile nu se dau doar saracilor.

Pachetele cu surprize au generat in rindurile Opozitiei suspiciunea de mita electorala, intrucit gratuitatile se distribuie, printr-o fundatie discreta, cu ajutorul reprezentantilor locali ai partidului de guvernamint.

Simbata, la Centrul de protocol din Voluntari al Consiliului Judetean Ilfov, unde presedinte este un membru marcant al PSD, Laurian Badulescu, fost senator, s-au incarcat intr-o masina saci cu zahar. Zaharul urma sa fie distribuit gratuit in comunele si satele ilfovene.

Gardienii pazeau cladirea in timp ce un barbat scotea din interior sacii cu zahar si ii urca intr-o dubita cu numar de leasing - B 80801. Masina era pazita de unul dintre reprezentantii PSD din Chiajna. Intr-o incapere a Centrului de protocol am zarit stive de sticle cu ulei. In alta, sute de pungi cu zahar.

Mihai Nita, directorul Centrului de protocol, explica politicos, dar extrem de agitat, ca exista un contract de inchiriere a unui spatiu cu Fundatia Umanitara „Sfintul Pavel“ din Bucuresti, in valoare de 6,5 milioane de lei. Arata contractul doar citeva secunde si refuza sa ne puna la dispozitie o copie.

Documentul avea un numar de inregistrare din 10 noiembrie 2004 si era semnat si stampilat de un reprezentant al fundatiei. Exista si o factura emisa de SC Zaharul Bod SRL. Pentru ulei, insa, nu ni s-a aratat nici un fel de factura.

Amnezie selectiva

Directorul Fabricii de Zahar Bod SA, Violeta Tenclea, afirma la inceput ca nu a vindut zahar nici unei fundatii. Insa, dupa ce ii explicam contextul, isi aminteste brusc: „Da, am vindut vreo 40 de tone, nu stim exact cui, unei fundatii care apartine de o biserica. Poate era fundatia de care ziceti“.

Un binefacator misterios

Fundatia „Sfintul Pavel“ nu se gaseste in baza de date publica a Romtelecom si nici Biroul de presa al Patriarhiei nu stie nimic de existenta ei. Pe Internet nu figureaza decit Asociatia umanitara „Sfintii Petru si Pavel“, dar din Timisoara, nu din Bucuresti, asa cum scria pe contract. Fundatia nu apare nici pe site-ul Ministerului Finantelor.

Vineri, in curtea Bisericii ortodoxe din comuna ilfoveana Glina, s-au impartit gratuit alimente. Identitatea samariteanului ramine un mister. „Nu am fost anuntati inainte, ci am auzit prin sat. Eu, una, nu am auzit sa zica cineva ca ar fi de la vreun partid, dar nici nu au zis de unde sint“, spune o batrina.

„Mie imi prind bine 5 litri de ulei, 5 kg de orez, zaharul si biscuitii, dar problema e ca nu au dat doar la cei saraci, ci la toti cei care veneau“, completeaza, cu naduf, o alta localnica. „Pe mine ma surprinde ca taman in campanie am primit aceste ajutoare. Erau la gramada in pachetul meu zahar, orez, ulei, dero, sapun si o pereche de blugi“.

Parohul din Glina, Ion Barbu, spune ca ajutoarele sint venite prin Biserica, dar a refuzat sa precizeze cine este expeditorul. „Nu are nici o legatura cu nici un partid. Sint doar niste ajutoare si atit“. Prefectul de Ilfov, Teodor Filipescu, ne spune, la rindul lui, ca „aceasta actiune despre care am auzit si eu ceva apartine unei fundatii, insa nu-i stiu numele.

Nu are nici o legatura cu PSD, asa cum crede Alianta D.A“. Alianta D.A. a atras atentia, vineri, ca PSD+PUR incalca fara nici o jena Legea electorala. „S-au apucat sa imparta in vazul lumii aceste ajutoare, care reprezinta clar mita electorala“, spunea coordonatorul campaniei Aliantei, Mircea Raicu.