Negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana sunt in grafic, iar autoritatile romanesti spera ca la reuniunea Consiliului European din 17 decembrie sa fie dat "un semnal extraordinar privind incheierea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria si semnarea Tratatului de aderare cat mai devreme in 2005", a declarat ieri, intr-un stil optimist, Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene.

Maine la Bruxelles va avea loc reuniunea Comitetului de Asociere Romania-UE, unde vor fi trecute in revista progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare, mai spune ministrul Integrarii.

Romania mai are de inchis trei capitole de negociere cu Uniunea Europeana, Justitie si Afaceri Interne (JAI), Politica in domeniul concurentei si Protectia mediului inconjurator. A§n plus de astea, mai trebuie inchis si capitolul "Diverse". Negocierea acestor capitole ar trebui finalizata pana la sfarsitul acestui an.

La capitolul JAI va fi prezentat de catre Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor stadiul anchetelor in cazurile de agresare a jurnalistilor, iar la capitolul Mediu se vor prezenta legislatia adoptata si constructia institutionala, a afirmat Farcas.

A§ntrebat de presa ce parere are Comisia Europeana despre stergerea de datorii de la Rafo si Carom dispusa de Guvern saptamana trecuta, Farcas si-a exprimat propria opinie.

El spune ca, desi nu este un specialist in domeniu, decizia referitoare la preluarea datoriilor Rafo si Carom a fost una "complicata" pentru Guvern, dar trebuie vazuta ca "un pas inainte in asanarea economiei romanesti si disciplinarea financiara, intr-o economie de piata functionala".