Rusia a mai demonstrat inca o data ca prefera tacticile totalitare in relatiile bilaterale si cele internationale.

Joi, Nikolai Reabov, noul ambasador al Federatiei Ruse la Chisinau, a declarat ostentativ, in cadrul unei conferinte de presa, ca Rusia nu intentioneaza se semneze Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova, initiativa lansata de presedintele Vladimir Voronin si sustinuta de SUA, UE si Romania.

Conform declaratiilor emisarului rus, Kremlinul a intentionat modificarea Pactului de Securitate si Stabilitate pentru Moldova, dar Chisinaul a respins propunerile Rusiei "si le-a preferat pe cele ale SUA si UE". In consecinta, Moscova a decis ca nu va semna documentul.

Astfel, oficialul rus a pus capat tuturor speculatiilor despre "bunele intentii" ale Rusiei de a contribui la solutionarea conflictului transnistrean in baza intereselor populatiei majoritare a tarii. "In Transnistria exista un conflict real si nici SUA, nici Romania nu sunt garanti in procesul de reglementare a acestui conflict, ci Rusia", a subliniat Reabov.

El a declarat, de asemenea, ca Moldova ar putea sa ramana doar cu visul la Uniunea Europeana, in cazul in care va renunta la orientarea spre Rusia si CSI. Conform unor analisti, afirmatiile diplomatului rus sunt "praf in ochi" pentru necunoscatorii tacticilor kremlineze, care uzeaza de actiuni ostentative pentru a ascunde adevaratele interese.

Acestea fiind spuse, se pare ca Reabov a venit la Chisinau in ajutorul presedintelui Voronin, pentru a salva aparentele in preajma alegerilor prezidentiale de la inceputul anului viitor.

Voronin se bucura astfel de sprijinul tarului Putin, care nu doreste sa mai fie acuzat deoarece a partizanat cu acolitul sau, aflat in prezent la conducerea Moldovei si care desigur intentioneaza sa pastreze aceasta pozitie cel putin favorabila si in continuare. Sa fie totul o diversiune bine pusa la punct? Unii asa afirma.

Problema scolilor - o simpla speculatie

Oficialul rus a mai accentuat ca "problema scolilor moldovenesti din Transnistria este o simpla speculatie, intrucat, in prezent, copiii invata conform programei dorite si in scolile in care doresc, iar cei care nu studiaza o fac din propria dorinta".

"Copiii din Transnistria au fost utilizati in scopuri politice atat de catre Tiraspol, cat si de Chisinau", a simplificat diplomatul Rusiei atacurile regimului criminal al lui Smirnov asupra copiilor, profesorilor si parintilor care au incercat sa-si apere dreptul la invatatura in propria tara.

Respectati CEDO si va razboiti cu Kremlinul!

Diplomatul rus a tinut cu tot dinadinsul sa clarifice toate problemele existente in prezent in Moldova. Astfel, Reabov a atentionat ca aceia care vor incerca sa-si joace cartile dupa hotararea CEDO in cazul grupului Ilascu, care a recunoscut agresiunea militara a Rusiei impotriva Republicii Moldova, vor intra in conflict direct cu Federatia Rusa.

Reabov a continuat sa ameninte direct conducerea Moldovei, daca aceasta nu-si va revizui declaratiile anterioare. Ambasadorul Rusiei a facut aluzie transparenta la declaratiile lui Voronin, care a anuntat ca Moldova nu va mai negocia cu asa-zisii lideri de la Tiraspol, ci cu acei care stau in spatele regimului criminal: Rusia si Ucraina.

Reabov a atentionat ca Moldova se afla in conflict cu Transnistria, dar nu cu Rusia si daca se va mai incerca de a transfera vina in spatele Rusiei "toate acestea nu se vor termina cu bine".

Moscova a amenintat cu blocada economica

Rusia, prin intermediul emisarului sau la Chisinau, a acuzat Moldova si de practicarea protectionismului in raporturile economice bilaterale si a atentionat ca, daca, la randul sau, Moscova ar aplica asemenea actiuni unilaterale s-ar inrautati considerabil cooperarea economica dintre statele noastre.

"Capitalul rusesc se manifesta prin investitii directe in Moldova, iar, pana in prezent, acestea se estimeaza la 170 milioane de dolari", a subliniat Reabov. Practic, Rusia a amenintat cu blocada economica Moldova, daca Chisinaul nu va va ceda in fata poftelor imperialiste ale "fratelui" mai mare de la Est.

Emisarul rus a reamintit despre datoriile Moldovei, care se ridica la 122 milioane de dolari. In replica, Ministerul de Externe de la Chisinau si-a exprimat nedumerirea in legatura cu declaratiile ambasadorului rus, apreciind ca acestea nu se inscriu in rigorile consacrate ale eticii diplomatice.