Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si Parchetul General refuza sa faca publice neregulile constatate in intreaga tara in ziua alegerilor. In curzul zilei de ieri, aceste institutii, care ar trebui sa slujeasca interesul public, n-au suflat o vorba despre cazurile semnalate, despre posibile fraude electorale.

Aceleasi institutii publice au refuzat ieri sa raspunda solicitarilor pe care “Evenimentului zilei” le-a facut in acest sens.

Desi am cerut oficial institutiilor mentionate datele pe tara privind intentiile sau actiunile de fraudare a alegerilor de duminica, ne-am lovit de un zid al tacerii.

Intrucit Legea accesului la informatiile de interes public ne permite, i-am solicitat ieri, verbal, purtatorului de cuvint al IGPR, subcomisarul Catalin Popescu, o situatie centralizata cu neregulile constatate de politie. “Avem situatia pe toate judetele. Avem tot, si cu autobuzele. Intr-o ora o sa va dam comunicat!”, ne-a precizat purtatorul de cuvint al IGPR.

Dupa o ora si jumatate de la aceasta declaratie, neprimind comunicatul de presa, am revenit cu telefonul. De data aceasta, varianta subcomisarului Popescu era cu totul alta: “Am trimis situatia la minister (de Interne). Ei vor centraliza datele, si de la celelalte structuri, si vor da un comunicat”, ne-a spus acelasi purtator de cuvint. La minister insa, surpriza.

Nimeni nu stia de vreun comunicat in acest sens. “Noi nu lucram la nici un comunicat”, ne-a precizat inspector principal Marius Tache, purtatorul de cuvint al MAI.

In tot acest timp, Dan Nica prezenta, intr-o conferinta de presa, cazuri de posibile fraude electorale din partea Aliantei PNL-PD, in care politia a declansat anchete. Evident, cazurile erau cele semnalate de PSD. In cazul sesizarilor Aliantei Dreptate si Adevar, politia inca tace milc.

Parchetul asteapta sa fie sesizat de politie

Ministerul Public nu avea ieri centralizata situatia pe tara a posibilelor infractiuni la legea electorala. Reprezentantii Parchetului General si-au aratat disponibilitatea interventiei in diverse cazuri, pe masura ce vor fi sesizati, direct sau de catre politie, servicii secrete ori alte structuri competente.

“Cei de la Interne, potrivit legii electorale, sint competenti in legatura cu constatarea si cu primele cercetari care se fac pentru astfel de incalcari de lege, iar Parchetul, in masura in care va fi sesizat, va da curs unor cercetari”, ne-a declarat ieri Radu Ilina, purtator de cuvint al Ministerului Public. Parchetul mai are insa o pirghie, de care nu s-a folosit.

Nu s-a autosesizat in nici un caz facut public de ziaristi sau cetateni pina acum.

Zaharia Toma: “Nu cunosc!”

Chestorul Zaharia Toma, secretar de stat si sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor, dar si consatean cu Nastase, era mai preocupat, ieri, de parada militara de 1 Decembrie, decit de neregulile descoperite la alegerile de duminica. “Sint la Alba Iulia, pregatim mitingul din 1 Decembrie. Nu e Ziua Republi....

, adica 1 Decembrie, nu e sarbatoare nationala? Din punctul nostru de vedere, pe 28 noiembrie n-a fost nici un fel de neregula”, ne-a spus sec Zaharia Toma. L-am intrebat despre turismul electoral, despre autobuzele pline cu oameni care au votat duminica de mai multe ori. “Nu cunosc. Astea tin de partea tehnica, nu de partea de ordine publica.

Ce e pe partea tehnica, se fac cercetari, in continuare, pina la clarificare, cu sprijinul Birourilor Electorale, asa cum scrie la carte”, ne-a raspuns secretarul de stat.

“Nu dau comunicat de capul meu”

“Daca primesc ceva, daca mi se spune sa dau ceva, dau comunicat. Eu nu dau un comunicat de capul meu. Crezi ca-ti da tie cineva datele astea? Poate Marius Tache (purtatorul de cuvint al ministerului) nu stie. S-ar putea sa lucreze si sa nu stie. S-ar putea sa fie chemat sa lucreze. Eu stiu ca se lucreaza la un material.” (Purtatorul de cuvint al IGPR)

“Cind seful o zice s-o dau, o dau”

“Catalin (purtatorul de cuvint al Politiei Romane) spune ca s-a lucrat la o astfel de situatie si ca el nu o transmite presei intrucit seful lui a spus ca nu. Cind seful meu o zice s-o dau, o dau si eu. Daca voi primi sa dau asa ceva, voi da. Mi se pare corect sa ai dreptul sa-ti informezi cititorii.

Dar eu nu pot sa vorbesc decit in momentul in care am documentul si am decizia de a se face public”. (Purtator de cuvint MAI)

Alina Grigore

Christian Levant