Belarusii evadeaza de sub cizma dictatorului Lukasenko si fac scurte excursii la Kiev, ca sa vada cum e sa fii liber

Uriasa manifestatie de sprijinire a opozitiei din centrul Kievului atrage in aceste zile in Ucraina numerosi occidentali curiosi, dar in special vecini din Belarus veniti sa “respire aerul de libertate”. “La noi, daca as iesi pe strada cu acest drapel, as fi arestat in cinci minute”, explica Stanislav Kucinski, tinind in mina un steag alb-rosu belarus de dinainte de perioada sovietica.

Numerosi australieni, francezi sau polonezi se amesteca printre “revolutionarii portocalii” pe strazile Kievului, insa pentru cetatenii din Belarus atmosfera din Ucraina este in mod special motiv de exaltare. Aflati sub regimul condus cu o mina de fier de presedintele Aleksandr Lukasenko, calificat de SUA drept “ultimul dictator al Europei”, belarusilor le vine foarte greu sa-si creada ochilor.

“Sotiei mele ii era frica, dar nu puteam ramine acasa cind se derulau asemenea evenimente linga noi. Pentru moment, belarusilor le e teama, insa victoria lui Iuscenko va fi un motiv de inspiratie pentru noi”, a mai spus Kucinski.