Presedintele UDMR, Bela Marko, a propus, sambata, membrilor Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) si celor ai Comisiei de Coordonare a Uniunii (CCU) continuarea negocierilor cu Alianta D.A. PNL-PD.

El a afirmat ca Romania are nevoie de o guvernare stabila, iar UDMR si-a asumat aceasta responsabilitate, de a contribui la o guvernare stabila. "Un guvern minoritar ar fi posibil, dar ar fi unul extrem de fragil. Dorim sa participam intr-o coalitie guvernamentala adecvata, daca aceasta va avea un program concret, dar nu si in colaborare cu PRM.

Nu dorim sa participam la guvernare cu orice pret, ci doar daca se va tine cont si de obiectivele noastre. Am decis sa deschidem UDMR catre cealalta directie, catre Alianta D.A., pentru ca am considerat ca acest lucru este benefic atat Romaniei, cat si maghiarilor", a precizat Bela Marko.

Acesta a apreciat ca a avut o colaborare excelenta cu premierul in exercitiu, Adrian Nastase, impreuna cu care au fost rezolvate numeroase deziderate ale maghiarimii din Romania si ca "niciodata nu ma voi dezice de dorinta reformista a lui Adrian Nastase".

"Bineinteles, vom fi acuzati de lipsa de loialitate, dar noi suntem loiali comunitatii noastre, programului nostru, intereselor Romaniei si intereselor maghiarilor. Suntem loiali programului nostru, ideii de colaborare si obiectivelor autonomiste", a accentuat liderul UDMR, de la tribuna sedintei reunite a CRU si CCU.

Marko a apreciat ca buna decizia UDMR de a sustine candidatura lui Adrian Nastase in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, dar a subliniat ca "nu putem sta in aceeasi barca cu cei ce doresc libertatea lui Miron Cozma" sau "cu acel grup parlamentar care pare sa se apropie de PRM".

"Singuri nu putem rezolva problema guvernarii Romaniei sau cristalizarea unor ideologii care sa ne duca spre Europa. S-a creat o situatie in care nu mai putem urma partidul de guvernare, iar decizia a fost luata la inceputul acestei saptamani. Alegerile nu noi le-am pierdut sau castigat. Alegerile au fost decise de romani", a mai afirmat Marko Bela.